Tapes, pintxos i platillos

Amb aquesta pàgina volem compartir amb vosaltres la llista dels nostres 13 llocs preferits per anar a menjar bones tapes, pintxos i platillos. Encara que en coneixem molts d’altres, són els nostres bàsics, llocs on no podem deixar d’anar de tant en tant o quan visitem les ciutats on estan. Tot i que l’ordre implica una certa preferència, no us ho prengueu al peu de la lletra: són llocs molt diferents entre ells i segons què busquem /busqueu s’ha d’anar a un o altre, com podreu veure al paràgraf que li dediquem a cadascun. Ah! Solament recomenem allò que coneixem… Bon profit!

Bar Bergara (Donosti, Gipuzkoa)
Bar imprescindible si aneu a Donosti. Considerat un dels pioners de la renovació de l’art del pintxo i guanyador de diversos premis, hi podreu trobar una barra que fa por per la quantitat i la qualitat de la seva oferta, que no para de moure’s al llarg del dia i inclou pintxos fets al moment (mireu aquestes fotos, si no us ho creieu…). Impressionant la falsa lassanya de antxoas i excel·lents la txulapa o un simple txampinyó amb llagostí. Mireu el web per fer-vos una idea de que us perdeu si no hi aneu…

I on està? Doncs aquí

Rosal 34 (Barcelona, Barcelonès)
El web d’aquesta antiga taberna de barri renovada en bar gourmet (pica-vins, es defineixen) ja anuncia que hi trobareu: innovació, estètica renovada i qualitat per parar una colla de carros. Encara se’ns posa la pell de gallina cada cop que recordem els àpats que hi hem fet! Nosaltres us recomenem les flors de carbassó farcides de brandada de bacallà, el Tàrtar de tonyina, els bunyols de formatge del Roncal o una divertida superpatatabrava en escuma que et serveixen en copa. Ep, i feu-vos un lloc pel postre, que ells sols ja mereixen una visita! Fotos de les nostres estades, aquí: per anar salivant…

Els trobareu aquí, al Poble Sec.

La Taverna del Clínic (Barcelona, Barcelonès)
La vam descobrir a través d’un reportatge de Descobrir Cuina, la nostra revista de capaçalera, i des de la primera visita l’hem convertida en un lloc de referència a Barcelona. Creiem que és una visita imprescindible si us agrada menjar bé: unes patates braves formalment originals, ous estrellats amb patates fregides i pernil; o les piruletes de guatlla amb salsa agredolça i l’iglú de pop a la gallega són plats que podeu trobar i il·lustren l’oferta: tapa moderna i clàssica modernitzada amb molt criteri i gran encert. Ei, passeu-hi quan pogueu, de debó.

També a l’Eixample esquerra, estan aquests…

Quimet i Quimet (Barcelona, Barcelonès)
N’havíem llegit moltes coses bones, però hi vam fer cap un dia que no teníem intenció d’anar-hi, mentre feiem temps per anar a sopar al Rosal 34. En vam sortir enamorats! Els pintxos te’ls fan al teu davant, la cervesa Urqell Pilsen ben tirada; i l’oferta de vins és inacabable. El pintxo de ventresca de tonyina i pebrot del piquillo era boníssim, però el de cecina amb crema de balsàmic era descomunal!! No es còmode (no hi ha ni un mal taburet) però l’experiència paga la pena. I a sobre, també es poden comprar conserves com Ramon Peña i Dardo i bons wiskhies i roms, amb la qual cosa la visita encara és més recomenable….

Els podeu trobar al Poble Sec, molt a prop del Rosal…

Mas Bacus (Barcelona, Barcelonès)
El dia que els propietaris d’aquesta botiga de vins van decidir obrir un espai on menjar, ens van fer una regal que encara ara celebrem d’haver-lo “rebut”. Aquí vam descobrir els pintxos de codonyat i formatge de cabra i hi hem menjat un dels millors fetge gras fresc que coneixem. Altres plats com el tomàquet de Montserrat amb tronc de tonyina o la sel·lecció de formatges (brutal! En tenen a dotzenes!) permeten comprovar que la qualitat del producte és la clau de l’oferta. La nostra aposta segura a l’Eixample Esquerra. El web no fa honor al lloc, encara que les fotos us permetran veure un espai acollidor i molt, molt particular…

Els trobareu a l’Eixample Esquerra.

Irintzi (Bilbo, Bizkaia)
Situat al carrer de Santa Maria, junt a d’altres llocs imprescindibles, passa per ser un dels locals de referència a Bilbo (ha gunyat diversos premis del Concurs de Pintxos Bilbao – Bizkaia). Es pot considerar un dels innovadors dels pintxos bascos a la capital de Bizakaia i la seva barra n’és tota una declaració d’intencions: absetenir-se els fans del pintxo clàssic amb base en una llesca de pa. L’ànec amb crema de cacaus o el farcellet de brandada de bacallà mostren la combinació d’innovacions i reinterpretacions que trobareu a la seva barra. Ep, és modernillo, eh? Avisats esteu…

A las siete calles, la part més vella del botxo…

D.O. (Barcelona, Barcelonès)
Un imprescindible al barri de Gràcia (està al costat dels cines Verdi del carrer del mateix nom). Tenen una oferta de tapes i platillos contemporanis que indiquen una clara aposta per la mescla i la, diguem-ho així, globalització gastronòmica: tataki de bou, tonyina marinada amb soja, canaló de ceps, bunyol de gorgonzola… Ho acompanyen d’una bona sel·lecció de vins amb ampolles i per copes (una dotzena que canvien cada dia). Sobretot, sobretot, sobretot, deixeu-vos un lloc per a menjar-vos de postre un bunyol de xocolata subliiiiiiiiiiiiiiiim!!!

Al carrer Verdi .

Gatz (Bilbo, Bizkaia)
Situat gairebé paret amb paret amb l’Irintzi, també aposta per la renovació de la tapa clàssica i comparteix amb l’anterior haver guanyat diversos premis al millor pintxo de Bilbao i de Bizkaia. Encara que treballen molt bé el bacallà en general, per nosaltres l’imprescinble és el de bacallà al pil – pil Encara que en fan un amb botifarró amb piperrada i ou de codorniu sensacional. La barra és petita, però els pintxos (mireu la llista, im-pre-sio-nant, al seu web), circulen ràpid i es renoven a tota castanya.

Al costat de l’Irintzi.

Berton (Bilbo, Bizkaia)
El filet de bou amb fetge gras, el fetge gras amb poma caramelitzada, la brotxeta de polp o l’Idiazabal no solament justifiquen una visita al Berton; la justifiquen a Bilbao. Lloc d’aparença clàssica, la seva carta ho és però no tant com ho aperenta el local. Els lugarenys el solen destacar per la seva oferta d’ibèrics (tenen Joselito), però la seva barra de pintxos creiem que mereix més atenció. No sé si ens expliquem…

Molt a prop dels altres.

Bar Pinotxo (Barcelona, Barcelonès)
El rei dels platillos a Barcelona, sense cap mena de dubte. Dins del mercat de la Boqueria, rodejat d’un bon producte que sap aprofitar, Pinotxo t’ofereix plats com costelles de xai lletó arrebossades, cigrons amb botifarra o calamarsons a la planxa. No hem tastat el seu cap-i-pota, encara que es veu que és mític. Encara que són raccions que et permeten dinar amb dos plats, recomenem optar per compartir i fer-ne un plantejament a l’estil tapeig. Ei, i gaudiu de l’espectacle del Pinotxo pel mateix preu…

Aquest es fàcil de trobar, a la Boqueria…

Nou Bar (Vinaròs, Baix Maestrat)
Bar de tapes clàssic de Vinaròs, encara que els darrers anys ha agafat una tendència cap al restaurant. En som grans seguidors (no exagerem si diem que Massitet hi ha estat un centenar de cops) i tenim uns bàsics inamobibles: amanida rusa, patates braves i polp amb all-i-oli. Els darrers cops hem afegit el sepionets amb faves i una amanida de tonyina amb crema de porros. Si us plau, guardeu-vos un lloc per al pastís de formatge de postre. I de café demaneu un “canareu”: carajillo de rom cremat al vas on te’l beuràs, acompanyat d’un gra de café i un trosset de llima (orientals: llimona).

Aquí, enfront de l’Esglèsia de Santa Magdalena

Arrantzale (Algorta, Bizkaia)
Situat al Port Vell d’Algorta (Getxo, Bizkaia) té un assortit de tapes basats en la matèria primera (treballen força el peix i el marisc del Cantàbric: alerta a les seves rabas). Ara, el seu pintxo de fetge gras fresc és memorable i el d’amanida de porros demana a crits repetir. Té una terrasseta que t’acaba d’animar a passar el matí amb una copeta de txacolí i anar demanant tapetes.

Aquest està al costat del mar

Sureny (Barcelona, Barcelonès)
A Gràcia, un altre dels imprescindibles on hem repetit diversos cops, juntament amb el D.O. El trio de croquetes són de les millors que hem provat per Barcelona (de fet, van inspirar el nostre concurs de croquetes interamiguetes) i la tonyina marinada amb soja i mostassa també és imbatible. Cuiden una mica l’oferta de vins i sempre en tenen mitja dotzena per copes que et permeten provar alguna cosa i canviar el meridatge tal com avança el sopar. Bona opció a Gràcia si no vols caure en el libanés de torn.

Al bell mig de Gràcia, molt a prop del D.O.

7 thoughts on “Tapes, pintxos i platillos

  1. Bona sel·lecció! Un dels millors, sens dubte, és Quimet & Quimet. Val la pena estar-se a peu dret compartint un tros esquifit de barra amb el veí només pel plaer de degustar els seus montaditos que devoraries sols amb la mirada. M’apunto altres suggerències vostres que encara no he provat!

  2. Excelent Rosal 34. Eltartar de tonyina me fea una miqueta de temor,pero lo realment perillos va ser les 34 copes de PX que me vaig beure.
    Una ruta gastronomica que va començar al Quimet i Quimet i que esperem repetir.
    Molts besets de tamanosifillol.

  3. Hola de nou parella,
    veritablement sou del morro fi1! El Bergara un dels millors de Donosti, si senyors!! l’amo excelent.
    També pica ehhhhh, però val la pena!!
    Us recomano a Donosti, concretament a Pasajes de San Juan (Pasai Donibane) Casa Camara. Pots anar des de Pasaia (Pasajes San Pedro )en Barca fins allà. La Merluza especial, el Xangurro, el pastel de pescado…tot més que bo, de postres us recomano la panchineta, és el millor lloc que la fan de Donosti.

    1. Hola carme!
      la veritat és que ens hem espavilat per conèixer les coses bones de la vida i poder descobrir-les!!! jajajajaja
      El teu comentari, per exemple, ens serà de molta utilitat per continuar afinant el morro: ja tenim un altre lloc a Euskadi on anar a gaudir de la vida!
      Gràcies per la recomenació, Carme!

      Salut!

      1. Hi ha un lloc també al Barri de Loiola -Donosti- davant Hípica Txomin-enea, que es diu Asador Txomin.
        Un Restaurant que va patir la darrera inundació del riu Urumea.
        Hi ha la part de la sidreria, amb la sidra al txoix, us tractaran de conya si dieu que aneu de part meva!!
        Per Cert, el Poble Sec de fa pocs anys fins ara ha tornat ha canviar. En Quimet fill m’ho explicava, quan vaig ser-hi.
        El mes passat, vaig estar a la Plaça del Sortidor a la Presentació d’un llibre escrit per una de les companyes d’escola d’aquella època, que per cert, la història del llibre es desenvolupa al Poble Sec. (Trobada emotiva dels companys de fa 30 i escaig d’anys) i vaig veure una altre vegada un bon canvi.
        Canviant de tema, algú us ha fet el comentari del noi del carrer (en Serrat), però no hem de deixar de banda a en Sisa (no va tenir tanta sort) també filla del carrer la Julia Otero, i també del Barri tot i que no vivia al Poeta Cabanyes és a l’Àngels Barceló i la Sílvia Romero (escriptora). Bé ja sabeu més del Barri, doncs parlar d’això em torna la memòria història que la recordo molt i molt bona i amb molt de carinyo.

  4. Hola Carme!
    Prenc nota per la nostra propera visita a Donosti. Se’ns acumuila la feina! És clar, es menja tan bé allà…
    Sobre el Poble Sec, la veritat és que jo l’he conegut ja els darrers deu anys, i crec que el canvi és molt bèstia. Des que hi vaig anar un parell de cops per buscar pis l’any 2002 fins ara , el canvi és brutal!
    I això que expliques del Poble Sec em fa pensar que hi deu passar alguna cosa, allà: si hi ha sortit gent tan bona i tan interessant, és que alguna cosa els hi dona el barri! Per cert, estem encantats que ens expliques cosetes, i més si fer-ho et fa passar bones estones!

    Gràcies de nou, preciosa!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s