Arròs sec de carxofes i llangostins

Hi ha un eslògan al sud de Tarragona i al nord de Castelló -especialment apreciat pels sectors catalanistes i d’esquerres- que diu que “el Sénia no és frontera”. El Sénia és el riu (sec) que marca la divisió administrativa entre Catalunya i el País Valencià i el crit vol reivindicar precisament això: que la frontera és estrictament administrativa i que la gent de banda i banda viu en un territori amb forts vincles socials, econòmics, polítics, afectius i de tota mena. De fet, hi ha un altre eslògan especialment apreciat pels mateixos d’abans que va una mica més enllà i diu que “el Sénia és comarca”.

Si anem al tema que ens interessa, això de la frontera inexistent és especialment veritat quan parlem de gastronomia. Aquesta franja de terra, que des de fa uns anys també es coneix com Territori del Sénia, comparteix molts gustos i costums a l’hora de seure a taula: des del cóc de tonyina als pastissets de cabell d’àngel; dels arrossos de peix al cóc de poma (o de maçana, com diuen a les terres de l’Ebre).

Com us podeu imaginar, aquestes receptes comunes descansen sobre un paisatge que dóna uns productes apreciats per la gent que l’habita. Per mi n’hi ha quatre que són fonamentals,  llocs comuns acceptats per bona part dels seus moradors: l’arròs (del Delta, és clar! La majoria emparat sota la DO Delta de l’Ebre), les carxofes (amb una DO a Benicarló i jornades gastronòmiques a banda i banda), les galeres (el llangostí dels pobres, poc apreciat a fora i que aquí adorem tots) i els llangostins (que tenen nom i fama els de Vinaròs, però que es pesquen a tot el sud de l’Ebre). Els darrers anys es podria afegir un cinquè: els olis fets amb les varietats tradicionals farga, morruda i sevillenca i, en especial, els elaborats amb el fruit de les oliveres mil·lenàries que hi ha repartides per aquesta contrada.

IMG_3842.JPG
Del milloret de la terra només poden sortir receptes fantàstiques. O no? | Olletadeverdures.cat

 

Us explico tot això perquè, a més de voler col·lar-vos una mica de promoció del meu país petit, feia temps que em rondava pel cap fer alguna recepta que il·lustrés, que representés fins a cert punt, aquest territori que sento com casa meva i que tantes coses té en comú, també a l’hora de posar-se davant dels fogons. Que si un guisat de peix, que si un cóc salat original, que si un dolça amb cabell d’àngel…  No ho acabava de trobar, fins que la vespra de Reis vaig obrir els ulls, vaig caure del cavall i vaig fer un clic. Tot alhora.

Resulta que aquell dia vaig anar a Amposta a buscar un dels nostres olis favorits, l’Entornalls que elabora el pagès de l’Ebre (així s’autodefineix ell) Dani Forcadell i embotella des de l’any passat. I llavors em va venir un regal inesperat: un dels primers paquets del seu arròs, que ara també vol comercialitzar sota la marca Entornalls en comptes de vendre’l a la cooperativa. Dani fa temps que busca posar en valor uns productes que cuida molt i. L’any passat vam ser dels primers en comprar-li l’oli -no el coneixiem, el vam trobar a Twitter via una amiga comuna- i enguany hem estat dels primers en provar el seu arròs. Vespra de Reis, nit màgica.

Dani em va fer un regal, però que venia una mica enverinat: volia que li digués com funciona a la cuina, si era bo o no i si era fiable un cop al foc. És una arròs particular, que no rep pesticides i que està molturat en un molí tradicional -molt menys agressiu amb el gra-. Té un toc gris perlat que el distingeix a simple vista dels arrossos més rentats que es fan habitualment. No el trobareu dins de la DO -de vegades aquestes institucions compliquen més que ajuden- però la qualitat està més que garantida. Paraula.

En fi, una responsabilitat però també l’oportunitat perfecta per fer i compartir amb vosaltres aquesta idea que em rondava pel cap. Aquí va, doncs, una recepta arrelada almeu tros de país. Com sempre, les mides són per a la típica parella sense fill i un dels membres obsessionat en no engreixar-se més (servidor de vostès, per si hi ha algun dubte…).

150 grams d’arròs bomba cultivat al Delta (quan pogueu, pilleu-lo del de Dani)

3 carxofes de la DO Bernicarló

12 llangostins de Vinaròs (al poble els pesquem millor, per això són els millors del món :-P)

4 vegades el volum de l’arròs de brou de peix que porte galeres (aquí el que fa la matriarca Massita)

Oli d’oliva verge extra de qualsevol cooperativa de la zona (Jo he posat Entornalls, és clar)

La recepta és molt senzilla i es basa en triar el milloret del terreno. Només hi ha un petit truc, que ara us explicaré. Primer de tot, pelem els llangostins i els treiem els caps. Agafem tota aquesta closca i la posarem a sofregir en una cassola. Hem d’aixafar els caps per treure’n els corals, la part més gustosa d’aquest marisc. Quan ho tindrem enrossit, hi afegirem el brou de peix que ja tindrem fet i ho deixarem infusionar fins que el farem servir. Aquest és el petit truc: tenir un bon brou de peix amb el toc de les galeres i també del llangostí. És la base del plat, que li donarà sabor a l’arròs.

Mentre el brou infusiona fregim lleugerament les cues de llangostí en el rajoli d’oli que haurem posat la paella on farem l’arròs. Treiem i reservem. Farem el mateix amb els cors de les carxofes, que haurem tallat a quarts i daurarem lleugerament pels seus tres costats. Ara ve l’hora de colar el brou i tirar-lo a la paella.

Quan arranqui el bull, arròs cap a dins. Nosaltres l’hem tingut 12 minuts a foc fort i després 5 més a foc mitjà. Just quan vam baixar el foc vam incorporar els cors de carxofa i les llagostins i hem esperat a que l’arròs es begués tot el brou. Un parell de minuts de repòs i a taula. Fantàstic. L’arròs bomba destaca per la seva bona capacitat per no trencar-se quan es cou i xuplar molt de brou, la qual cosa el fa ideal per arrossos gustosos. El de Dani  ha fet les dues coses estupendament -sobretot xuplar el brou; fins a quatre vegades el seu volum!– i l’arròs ha quedat solt, ben cuit i mooooooooooolt gustós.

Aquest cop hem optat per  fer un arròs sec perquè és el nostre preferit i entronca amb la tradició del territori -paelles, rossejats-. Però seguirem investigant aquesta recepta i properament l’assajarem amb un arròs melós. Amb un brou tan bo, ha de ser una bomba. Com l’arròs… hehehe

 

Salut!

 

13 pensaments sobre “Arròs sec de carxofes i llangostins

    1. Aquesta és la ida, Francesc: boníssim i fàcil de menjar, que els llangostins donen molta faena!! Gràcies pel comentari, preciós! 🙂

  1. Jo un platet per sopar no hem vindria malament. (sort que el Miquel no l’ha vist, perquè ja hem veig copiant-vos, però no tinc gaires ganes de treballar avui)
    Una abraçada

    1. Hola Glòria! Per a dues persones. Si poses una mica menys de llangostins no passarà res: era per fer-lo més festiu! 🙂

  2. Perdoneu! Els llagostins que tenen nom i fama a Catalunya són els de la llotja de Sant Carles de la Ràpita. Els mariners de la Ràpita pesquen més de la meitat del total de captures de tot el litoral català. Fins hi tot algunes empreses del nord del Marroc envasen els llagostins per vendre´ls congelats amb la marca Sant Carles i no la de Vinaròs! Us invito a tots a que vingueu a la Ràpita a provar bons arrossos, que per això és la capital gastronòmica de les Terres de l’Ebre. Salutacions digitals a tots! PE Per cert, no tots en diem maçana a la poma, nosaltres mançana que també és acceptada.

    1. Hola rapitenc!
      ja veig que has vingut al bloc a marcar i territori i defensar casa teua. Ben fet! Ara jo vaig a fer el mateix: “defensar” casa meua.
      No et discutiré si els de Sant Carles tenen més fama o no. No ho sabrem mai perquè no tenim les dades. Segur que això que dius tu és veritat. Ara bé, també és cert que una bona part de les captures de Vinaròs se’n van cap a Barcelona, i apareixen especificats així a les cartes de bons restaurants. I també és cert que a mercats com la Boqueria es poden trobar peixateries amb cartellets que diuen “Llagostins de Vinaròs”: Així que algun prestigi els del meu poble deuen tenir! I això de la capital gastronòmica… HOme, a Alcanar també se menja molt bé i el millor restaurant de la zona està a Ulldecona!

      Ah! i disculpa per haver-me deixat mançana. Com que els meus amics d’Amposta en diuen així, així ho he volgut posat. No tenia intenció de fer un diccionari! ;-P

      Salut i llagostins del sud de l’Ebre (que, al final, anem tots a pescar-lo per la mateixa zona!)

  3. Ahir vaig tastar la recepta fent l’arròs melós, amb un arròs extra, no bomba. Espectacular! Gràcies per un dinar tan deliciós.

    1. Ostres, José!
      Moltes gràcies pel teu comentari! La veritat és que dóna molta alegria veure que a la gent li agrada el que fas i que ho prova a casa. Ep! I sobretot que també li agrada! Salut i bona cuina! 🙂

  4. D’aquests productes tan bons, i la mà trencada en fer arrossos, només en pot sortir un arròs boníssim!!! M’encanten les receptes tan de la terra ^^

    Una abraçada!

Deixa una resposta a Massitet Cancel·la la resposta