Un sopar amb estrella a Les Moles

Crec que no exagero si dic que mai abans ens havia fet tanta il·lusió anar a sopar a un restaurant amb estrella Michelín. Era, a més, una situació una mica estranya, perquè des del nostre punt de vista l’estrella ja la tenia les tres o quatre vegades que hi havíem anat abans. Però hi havia un petit problema, un estrany entrebanc: els paios de la guia encara no se n’havien assabentat, que Les Moles es mereixia una estrella des de feia molt de temps. Per tant, que li donéssin l’any 2013 no va ser novetat: per a molts, només es feia una acte de justicia.

Per això també molts, com nosaltres, es morien de ganes d’anar a fer un sopar amb estrella (oficial) a Les Moles. De fet, més que un sopar va ser una festa de celebració amb uns amics que tenen un restaurant. I mai tan ben dit: vaig tenir la punyetera sort que els nostre amic, el mestre Juanjo Roda, s’assegués al meu costat tota la nit. Amb paternitat compartida amb el xef autodidacta Jeroni Castell de molts dels plats del restaurant, tenir-lo al costat va ser tot un plaer: explicació del plat, del procés de creació, dels perquès que tant m’agraden. I no de qualsevol menú, sinó del que els va valer el reconeixement dels senyors dels neumàtics el novembre passat. Un luxe que es va arrodonir amb una sobretaula de més de dues hores amb Jeroni assegut a l’altre costat. Brutal.

IMG_1578.JPG
Si vas a sopar a un lloc i et treuen aquest pa amb tomàquet i pernil; ja saps d'entrada quin pa s'hi dóna... 😉 | Olletadeverdures.cat

El sopar, el menjar, va ser com sempre un plaer. Creativitat i respecte extrem pel producte; tradició renovada i estima pel territori. Les Moles fa una cuina de les Terres de l’Ebre passada pel sedàs de les tècniques i els gustos contemporanis. Cuida molt les coccions i les presentacions. Agafa el context cultural del Montsià i Ulldecona per jugar amb ell i provocar al mateix temps evocacions de temps passats i entusiasme per una capacitat d’innovació que roman intacta.

IMG_1591.JPG
Una de les gunyadores de la nit, la cansalada. Ei, justificaria la visita ella sola... | Olletadeverdures.cat

Tot això ja us ho hem dit  altres cops i no som originals. Però, encara que sembli mentida, ells sí que ho són: partint d’una modesta escrita (orientals: rajada), peix de pobres i de suquet de barca, fan un plat capaç d’emocionar tot un senyor crític de la guia Michelín. El primer revisor que va anar la va demanar després de fer diverses preguntes a Carme, la cap de sala. El segon ja va anar de cara a barraca i  la va encarregar motu propio. A Les Moles diuen que l’escrita és un plat que val una estrella Michelin. I nosaltres en donem fe: cremós, melós, cruixent i gustós, és un plat que recordaries independentment del que digués un homenot d’aquests. Oh!

IMG_1584.JPG
La sardina, amb l'ou platejat per jugar amb el color del peix. Un atreviment que cal tastar, de veres! | Olletadeverdures.cat

L’escrita es va endur el protagonisme tant al paladar com a la conversa per raons òbvies. Però la resta no va quedar curt. El que va ser un autèntic festival van ser els entrants del menú, que versionaven un esmorzar de forquilla de llaurador del terreno. Pa amb oli i sal, pa amb tomàquet i pernil, sardines de casco amb ou, calamars a la romana amb maionesa de la seva tinta i cansalada amb all i oli, carxofes i carbó. Tot, servit sobre un mantell individual que emulava un paper de diaris com el que la gent del camp empraven per embolicar el menjar i endrapar-lo quan estaven al mig dels garrofers, els ametllers o les oliveres.

IMG_1606.JPG
Un plat que val una estrella Michelin. I justifica un viatge a Ulldecona. Gran. | Olletadeverdures.cat

Els entrants, les petites tapes amb que obren els menus, són una cosa que tenen dominada i que, crec, s’està convertint en una marca de la casa.: ja van impactar amb el menú que començava amb café, copa i puro; i encara no han  baixat el llistó. Juraria que a taula va guanyar per golejada la cansalada. Però la sardina era literalment espectacular: era un gelat -vull ser honest-gairebé inmenjable de tan potent que era el seu gust a sardina de casco. Però quan el barrejaves amb el rovell d’ou que l’acompanyava feia una barreja fantàstica. Plat complicat, dur, que diversa gent a la taula no es va poder acabar. Nosaltres, en canvi, vam recollir tots els sobrers. Jeroni, un túper de dos litres, per favor! 😛

IMG_1614.JPG
Les Moles és això. Ras i curt. | Olletadeverdures.cat

Com sempre hem fet en aquesta mena de posts, destacarem els tres plats que més ens han agradat, però no atabalar-vos amb tots que van sortir, que mantenen un nivell general molt alt amb punts de brillantor evident. El tercer aquest cop (i de nou) és un postre: “El nostre vi, la nostra vinya”. Us transcric l’explicació que en surt al menú: “El vi Les Moles criança posat al plat, amb pinzellades de cacau pur, cirera licorsa, balsàmic fresc, tocs torrats i regalèsia roja”. Ara mireu la foto: això és Les Moles. El terreny (aquest cop un vi de la Terra Alta) posat al plat (a l’ampolla!!!!!) amb una tècnica refinada i un toc artístic remarcable. Bravo.

No us enganyarem: aquest post no és gens neutral. És, de fet, més subjectiu que de costum. Ens estimem a Jeroni, a Carme i a Juanjo. Admirem el seu atrevit projecte al mig del no-res gastronòmic que és aquell tros de país. I gaudim moltíssim del seu menjar i la seva manera d’entendre’l. Per això dediquem aquest post a celebrar la seva estrella i a desitjar-los tots els èxits del món en aquesta nova etapa de molta feina i, també, molta pressió que ara heu encetat. Endavant les atxes, xe!

Salut!

 

Advertisements

2 thoughts on “Un sopar amb estrella a Les Moles

  1. Quines ganes de tornar A Les Moles després de llegir el teu post!!
    Comparteixo i reafirmo 100% tot el que dius!!
    Les Moles emociona!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s