Un pastís de formatge, per fi…

Estic força convençut que, com afeccionats a la cuina, som una mica peculiars. Especialment, com a membres de la secció afeccionats a la cuina amb bloc. Per exemple, aquest cap de setmana ens vam adonar que no hem dedicat mai un post al Rosal 34, el nostre rustaurant de tapes favorit de Barcelona. No fa gaire també us explicàvem que servidorva trigar mooooooolt en assabentar-se que a Kissumenja la tornen boja els pastissos de Sara.

En aquesta línia, resulta que mai us hem explicat, després de gairebé cinc anys de tenir el bloc, que el pastís de formatge és una de les nostres postres preferides. La solem demanar quan la veiem a un carta -per veure quines versions hi ha per aquests móns- i en comprem alguna vegada en pastisseries quan tenim gana per berenar o esmorzar. No és només que mai no us ho havíem explicat: és que fins fa unes poques setmanes no n’havíem fet mai a casa! No us sembla raret, tot plegat?

DSC_0622.JPG
Un clàssic de la pastisseria global que finalment aterra a cals Olletos... | Olletadeverdures.cat

No sabríem explicar perquè mai no l’havíem cuinat. És més, si ho hem fet ara és perquè la recepta ens ha vingut a buscar a nosaltres. Ha estat una mica com allò de Mahoma i la muntanya, ja sabeu. Va ser en un sopar amb els amics de Vinaròs, quan Vane va portar el seu reconegut pastís de formatge per postres. La sorpresa va ser general quan vam dir que mai l’havíem cuinat, i Vane ens va cantar la recepta per tal que el féssim.

I aqui estem, agraïnt a Vane que mogués la muntanya (recepta) cap a nosaltres (Mahoma)… 😛 Amb les mides que us passem surt un molt bon pastís d’on en poden menjar 8 persones a les postres d’un sopar i en sobra la meitat (en donem fe! 😉 ). El que veieu a la foto és una versió mini feta amb un terç dels ingredients. En surten tres talls molt dignes i quatre tirant a justets…

  • 1 tub de galetes maria
  • 200 gr.de mantega
  • 3 tarrines de formatge tious Philadelphia
  • 250 gr. de sucre
  • 3 ous
  • 200 ml. de nata liquida per cuinar
  • 1 pot de melmelada de fruits vermells (o del que us vingui de gust)

Fem la base esmicolant les galetes amb la ma i barrejant-les amb la mantega a temperatura ambient. No passa res si queda una base una mica basta, poc fina. És part de la gràcia del pastís. Ho posem al motlle per fer-ne una base i ho enfornem cinc minuts. Mentre, ens posem a fer el farcit, que és molt fàcil: es posen tots els ingredients en un bol i els mesclem fins que quedi homogeni.

Treiem la base del forn i la deixem refredar una mica. Això és important: si no està freda, quan afegim el farcit es mourà i es faran forats al cul del pastís (us ho prometo… 😉 ). Per tant, ens assegurem que estigui fred i tirem la crema de formatge a sobre amb suavitat. Ho posem al forn a 160 graus i deixem que es vagi fent. De fet, ha de quallart més que coure’s. Ho sabrem pel tradicional mètode de punxar-lo: si surt sec, llestos.

La melmelada la posarem a darrera hora, quan ja estigui fred i abans de servir-lo. No n’abuseu, que ha de tenir gust de formatge! Per al pastís gros, nosaltres no vam arribar a fer servir ni la meitat d’un pot de 350 grams. De tota manera, si us en sobra bo patiu: és un pastís que aguanta perfectament a la navera

La veritat és que és una recepta ben senzilla i ben resultona. No us descobreixo res, segur. Però crec que és una versió més fàcil d’algunes que he vist per internet (amb suc de llimona, diferents tipus de nata i llet; o pell de taronja) i dóna un molt bon resultat. A nosaltres, personalment, ens agrada amb una proporció més baixa de sucre (el primer dia em vaig equivocar de mides…) . Però sigui com sigui et resol unes postres amb sobrietat i eficiència.

Salut!

Advertisements

19 thoughts on “Un pastís de formatge, per fi…

  1. Jo també sóc super fan dels pastissos de formatge, i des de fa anys que estic a la recerca de la meva recepta preferida jejeje aquest vostre (i de la vane!) crec que m’agradaria moltíssim. Quan vaig als restaurants no el demano gaire, abans sí que ho feia però em vaig endur alguna decepció… així que tasto altres postres i ja esta! A veure si el faig quan acabi entregues… gràcies! 🙂

  2. Doncs a casa no el faig sovint però alguna vegada cau! Això sí, amb mascarpone agrada més que amb altres tipus de formatge. Una vegada el vaig fer amb Ricotta i gairebé ni el van tastar!!!
    Per ser el primer que feu, us ah sortit de nota! I que bufó, així “xicotet”!!
    Petons

  3. Tot i que au tardat a fer-ne es veu fantàstic, i crec que en boca també, ara ja no parareu, perquè es d’aquells que fas molt sovint, facilet i boníssim.
    Una abraçada

  4. Hola colla!
    Marta planes, tasta’l que es cosa fina i ben facileta! 🙂

    Alba, veig que ho haurem de provar amb mascarpone, que hi ha diferent gent que ens ho recomaneu: tants afeccionats a la cuina no poden estar equivocats! 🙂

    Bet, tota la raó del món amb això dels restaurants: tot sovint t’endús cada disgust… 😉 Aquest està molt bo, sobretot tenint en compte com és de senzill. Que vagin molt bé les entregues! 🙂

    Sandra, el Rosal 34 es de peregrinació anual obligatòria! jajajaj Va, anima’t: si l’hem fet nosaltres… jajajaaj

    Glòria, això serà un no parar! A fer la mà l’operació bikini! jajajaja

    Margarida, l’hem de provar amb mascarpone. Sens dubte. I prenc nota de la ricota: aquest ens l’estalviem directament! :-0

    Xavi, perdona la tardança… La galeta l’has de desfer tu amb les mans, junt amb la mantega. Al forn el què fas és lligar una mica més la mescla. Nosaltres el teníem a uns 160. Espero que t’agradi! 🙂

    Dolça, us he conxorxat amb Glòria per enviar-nos l’operació bikini a fer punyetes?? Jajajja Segur que el farem més. Massa bo i massa fàcil per no caure-hi de tant en tant!

    Sión, moltes gràcies! La veritat és que l’hem trobat boníssim. I aixó que Kissumenja és especialment exigent amb aquest pastís… 😉

    Roser, moltes gràcies! A disfrutar-lo, doncs!

    Sara Maria, és que són tan bons… No, no el vam fer el post! Quines coses, oi??? 😦

    Salut!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s