Bacallà confitat amb crema de carxofes

La recepta que llegireu tot seguit no és la que haurieu d’haver llegit. M’explico. Resulta que aquest post és el dedicat a La recepta del 15 de mes de gener, que va de carxofes. La nostra idea era fer una crema d’ídem amb salmó marinat. Però quan divendres vaig anar al Mercat de Sants com cada setmana, a l’Isma ja no li quedava bitxo ataronjat… Petit disgust!

Bé, dic disgust per dir alguna cosa. Perquè de fet tenia dues idees i vaig virar ràpidament cap a la segona: una reinterpretació moderneta d’una recepta tradicional de la meva terra que es menja molt per Quaresma: bacallà amb carxofes. De fet, el plat que us portem avui és una mena de recepta de receptes, ja que en versionem una aprofitant-ne una altra: una crema de carxofes que ens encanta i vam aprendre dels cafeters nocturns…

És curiós, perquè no recordava que quan vam penjar el post amb la recepta de la crema ja havia tingut la pensada de fer-la servir per actualitzar l’abadejo pasqual. Així que, com veieu, no és que fos petit: és que no va arribar a la categoria de disgust! 😉 Aquí teniu les mides de sempre; de parella sense fills:

  • 200 grams de crema de carxofes (amb aquesta recepta, la nostra a partir de la dels nocturns)
  • 2 talls de llom de bacallà d’uns 150 grams
  • 1 patata petita
  • 1/2 ceba petita
  • 1/2 pastanaga
  • 2 grans d’all
  • Oli d’oliva verge extra
  • Pebrot vermell de la Vera
  • Sal

Primer de res, farem la crema de carxofa i la reservarem en una cassoleta on desprès la poguem escalfar. A continuació posarem a bollir la patata amb una mica de sal. Tot seguit, posarem el bacallà en una cassola i el cobrirem d’oli d’oliva verge extra i hi posarem els dos alls aixafats. Ho tindrem a baixa temperatura, sense que l’oli bull i fins que el bacallà estigui cuit. Ho notarem perquè les llesques que té es començaran a separar soles. Quan estigui cuit, el treiem del foc i el deixem reposar.

DSC_0399.JPG
Joc de colors i textures per un plat dels de tota la vida | Olletadeverdures.cat

Ara agafem les patates i les posem al morter amb sal, pebre vermell i una mica d’oli i les anem treballant fins que quedi una pasta homogènia. Reservem. Tallem la ceba i la pastanaga en juliana fina i les saltem a foc fort amb una mica d’oli i sal, de manera que quedin cruixent. Les posem en paper absorvent per a que no s’estovin de l’oli.

Vinga, que ja anem a emplatar. Ja acabem! 🙂 Agafem la patata i la posem al centre del plat, com per fer d’altar del bacallà (el posarem a sobre). Agafem el bacallà, que haurem escorregut, i el posem a sobre de la patata. A sobre del bacallà, intentant que quedi una mica bonic, posarem les verdures saltades. Per acabar, posarem la crema de carxofa escalfada rodejant tot aquest conjunt.

És una recepta una mica laboriosa perquè demana quatre coccions diferents. Però el resultat val la pena, la veritat. No entraré en la discusió sobre si està millor que la tradicional, perquè no ho tinc clar i crec que tampoc importa. El joc de textures és divertit i les coccions separades fan que cada cosa conservi el seu gust. Ara, per poder gaudir de tots a l’hora has de fer l’esforç de barrejar-los…

En una cosa sí que guanya clarament: és molt més maca; més vistosa. Un plat de festa amb què volem celebrar el primer aniversari de La recepta del 15. Felicitats i per molts anys! 🙂

Salut!

Anuncis

12 thoughts on “Bacallà confitat amb crema de carxofes

  1. M’ha encisat la recepta, tant pels ingredients com per l’elaboració. No dubteu que algun dia aquest siga un plat de festa a la meua taula. A més, la frescor del post ens el fa encara més abellidor. Moltes, moltes gràcies! Una abraçada

  2. Hola colla!
    Moltes gràcies, Sandra, pel comentari. I gràcies a vosaltres per mantenir viva la recepta amb el mateix entusiasme que el primer dia! 🙂

    Marina, gràcies a vosaltres! La veritat és que estava ben bona sí! jejejeje

    Gemma, doncs aquesta trobo que t’agrada molt! Perquè el sabor del bacallà està ben net i clar. I si el vols barrejar menys, doncs premi! 🙂

    Marina, benvinguda a Olleta! Moltes gràcies pel comentari. Ei, si la proves ja ens diràs el què! 🙂

    Miquel, aquesta crema de carxofa lliga amb moltíssimes coses. Ara, estic amb tu: amb el bacallà molt millor

    Hola Sión! La veritat és que m’ho passo molt bé actualitzant plats i jugant amb textures. Mira, és una manera de ser creatiu sabent que la barreja estarà bona! jejejeje

    Alba i Jordi, agraïts! Kissumenja també troba que lliga més amb el bacallà i la veritat és que un cop menjat està molt bo. Ara, amb salmó el penso provar. Vamooooooooooooooos! 😉

    Queti, moltes gràcies a tu! Eres un tros de pa que ens té enamorats, punyetera!! I si el proves ja ens diràs, eh? Tenim curiositat per saber què te pareix i que canviaries!

    Ruben, moltes gràcies, doncs! La saviesa popular ja les té, aquestes coses: l’encerta sempre! 🙂

    Roser, que clara que has estat! La veritat és que la sopeta, com diu Miquel, és addictiva! 🙂

    Colla, salut i força!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s