Galtes de porc rostides amb rom negre, llimona i mel

A cals Olletos, el Nadal comença el 22 desembre. És una tradició que vam instaurar ara fa quatre anys, quan Kissumenja va començar a treballar de mestra. Aquell dia, el darrer de classes, sempre cuinem galtes de porc. Aquesta mena de nova tradició va arrencar una mica així sense voler. Per celebrar el primer cop que tenia vacances de Nadal, vaig decidir cuinar-li un plat que feia poc (després de sis anys festejant!) que sabia que li encantava. Des de llavors, no ha fallat cap dia: cada any, el 22 de desembre, galtes de porc.

DSC_0343.JPG
El daurat que agafa la ceba ja anticipa que estem davant d'un bon plat... | Olletadeverdures.cat

Normalment, la recepta la trio a darrera hora. Un o dos dies abans. Però enguany, la tenia decidida des de maig. La raó? Molt fàcil: quan vaig penjar aquest post amb les galtes de l’Àtica, un dels lectors que més ens cuida i ens alimenta l’ànima gastroblocaire ens va deixar una recepta que em va captivar només llegir-la: galtes rostides amb rom de canya, llimona i mel. Es tracta de Perla, valencià militant i gastrònom sempre sorprenent. Es podrien dir, perfectament, les galtes de Perla…

La recepta
És un plat tan senzill com efectiu. Directe, com ens agrada a nosaltres: sabors clars, nets i reconeixibles. I potents, molt potents. Compte, de fet, amb la llimona… Agafem les dues galtes de porc amb os i les passem per un plat fons on tenim el rom de canya. Que s’empapin ben empapades. Les salpebrem i les posem a marcar en una cassola que tindrem al foc. Mentre les segellem, tallem un parell de cebes en juliana i esclafem quatre o cinc alls. Ho posem en una safata d’anar al forn amb un rajolí d’oli al fons. Quan les galtes estiguin marcades, les posem a sobre.

Ara bé la part més original de la recepta. A la cassola on les hem marcades, hi afegim una bona cullerada de mel i mitja llimona espremuda. Ho aprofitem per desgreixar el fons de la cassola i per a que es faci una mica de caramel. Ho llencem per sobre de les galtes i la ceba i cap al forn!

En principi la recepta ja està. Jo però, he decidit afegir el culet de rom que ha sobrat d’emborratxar les galtes i un petit rajolí d’aigua, per por que no quedessin massa seques. Les courem durant un parell d’hores. Els primers vint minuts, a forn fort: 220 graus. Després, baixarem a 170. Sempre, però, mirarem de regar-les amb el suc cada vint minuts, per a que no quedin massa seques. Sempre, amb la part de l’os tocant la cassola.

Ei, colla. Grans. Molt grans. Aquesta elaboració passa al receptari familiar dels Olletos des d’ara mateix. La segona aportació de Perla, per cert: ja hi tenim aquest torró de cacauet. Salivant només d’enllaçar-lo… 🙂

Salut i bon Nadal, gent!

Anuncis

15 thoughts on “Galtes de porc rostides amb rom negre, llimona i mel

  1. Hola colla!
    Sandra, em comprometo personalment a convidar-te el proper 22 de desembre. Bé, si els maies no han decidit acabar amb el món just el dia abans! jajajja A veure si pots venir! I Xavi… que es busqui la vida, tu! jajajaaj 🙂

    Starbase, i que duri tu! Ara, jo trobo que la gent cada cop les valora més… No sé, ho preguntaré al mercat…

    Marta, moltes gràcies! I millor si no pots: com diu Òscar, millor per a nosaltres! 😛

    Anna, si vols també pots venir el 22 amb la Sandra! Haurem de crear un grup de “damnificats per familiars que no els agraden les galtes”!! Justícia!!! jajajaj

    Salut i força!

  2. Hola , precisament vaig arribar al vostre bloc buscant receptes de galtes, i no solament m’ en vaig endur la recepta de l’ atica , que te molt exit cada vegada que les faig, sino que ja m’ he quedat. D’ aquesta recepta no m’ ha quedat clar si les hem de deixar molta estona al forn o no??
    perdoneu l’ intromissió i moltes gràcies per fer aquest blog.

  3. Hola Montserrat!
    Moltes gràcies pel teu comentari. No saps com ens agrada que ens digueu aquestes coses. Ostres, que una recepta publicada aquí passi a ser una recepta habitual a una casa és de les millors coses que et poden dir! Molts contets!

    També et vull agraïr el comentari per haver-me fet notar que no he posat les indicacions de cocció. Les acabo de posar: són les mateixes que les altres galtes. Trobo que queden molt bé, oi?

    I res d’intromissió!! Per l’amor de Dëu! Tots els lectors fossin com tu i fessin aquests comentaris! Olleta milloraria molt! :-))

    Salut, Montserrat!

  4. Estic salivant, i és l’hora de berenar! A nosaltres també ens encanten les galtes de porc 🙂
    La recepta ja ha anat a parar a la carpeta Pendents, apartat Urgents, cau en menys de 15 dies segur!

  5. Hola, hola!
    Montserrat, moltes gràcies per la confiança! Si les proves i no et fa res ens dius què tal? A veure si trobes alguna manera de millorar-les o de versionar-les! I si es divertit, cuinar!

    Surfzone, com ha anat la cosa? Ja ha caigut? Tant com he trigat en contestar, encara hauràs tingut temps de fer-la dos o tres cops! :-/

    Salut!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s