Amanida de llenties, verduretes i tonyina

Un de cada cinc catalans viu sota el límit de la pobresa, i en el cas dels infants, aquest percentatge augmenta fins a un de cada quatre. La gent del Banc dels Aliments s’esforça cada dia per alleujar aquesta situació, i els blogaires que escrivim de menjar volem contribuir a fer més visible la seva tasca”. No se m’acut millor manera per començar aquest post que la frase que Mar Calpena va escollir per encapçalar el post on expliquem què és #blogscontralafam

Feia molt de temps, massa, que una colla de blocaires volíem fer alguna cosa per ajudar a la gent del Banc del Aliments en el seu Gran Recapte, que té per objectiu recollir aliments de llarga durada ((llegums seques, llet, oli, llaunes de conserva de peix i tomàquet natural) per fer-les arribar a les persones més necessitades del nostre país. Un milió i mig, viuen per sota del llindar de la pobresa. Poca broma, amb això. Així que mitja dotzena de blocaires, liderats per Starbase de decuina.net, he decidit intentar ajudar. Com? De dues maneres.

DSC_0157.JPG
Si li doneu forma de timbal amb un motlle, sembla un plat de festa! | Olletadeverdures.cat

La primera, instar-te a tu, lector nostre, a participar en el gran recapte. Certament, molts dels blocaires no tenim desenes de milers de seguidors i com a influencers fluixegem força (malgrat el què pensi alguna que altra empresa…), però estem segurs d’una cosa: alguna cosa podem fer. Ahir feia una càlcul: si cadascun dels nostres 917 seguidors de Facebook compressin un sol quilo de menjar, gairebé s’aconseguirien una de les 800 tones que s’ha marcat com a objectiu per a enguany. Com ho veieu? Va, un quilet!

La segona, penjar una recepta feta amb els ingredients que es necessiten: de llarga durada, fàcil conservació i molt nutritives. La intenció es fer un recull de receptes on-line que pugui donar idees per fer receptes variades i si pot ser una mica originals que alegrin una mica unes taules magres i massa buides. Les recollirem totes aquí, amb l’objectiu que sigui un receptari permanent i de fàcil consulta. Esperem, també, que de profit.

Aquí teniu, doncs, una recepta pensada amb tots aquests criteris. Un plat, per cert, que és un clàssic a cals Olletos i que mai havia aparegut pel bloc. Coses de blocaires: fas les fotos i mai fas el post. En fi. Aquí la teniu en versió per a la típica parelleta sense fills:

  • 300 grams de llenties cuites
  • 1 tros de pebrot verd
  • 1 tros de pebrot vermell
  • 1/2 ceba blanca no gaire grossa
  • 4 cullerades soperes de vinagre de vi negre

Posem les llenties cuites en un bol i hi aboquem a sobre l’oli de la tonyina i les quatre cullerades de vinagre. Ho remenem i ho deixem que es maceri una mica. Mentre, aprofitem per tallar les verdures ben petites, més o menys de la mida de les llenties. La idea és fer un plat una mica bonic, que no és el cas de la foto. Per fer-ho, agafaríem un motlle metàl·lic i posem les llenties. Llavors, posem a sobre les verduretes a sobre i ho arrodonim posant la tonyina desmollada a sobre, intentant donant-li una mica de volum.

La veritat és que és una amanida que queda ben bona i ben gustosa, tot i la senzillesa dels ingredients i també de de l’elaboració. Per no tenir, no té ni cocció: tot en cru, fàcil i ràpid. Feu una cosa, a veure què us sembla: aneu al mercat, compreu els ingredients per fer-los i, de passada, en deixeu dos o tres quilos als voluntaris del Banc dels Aliments. Si no costa res… 

Salut i bons aliments (de llarga durada!)

Anuncis

9 thoughts on “Amanida de llenties, verduretes i tonyina

  1. És cert, sempre tenim fotos a la reracàmera per a fer un post…. que triga i triga a veure la llum…. però sempre acaben sortint.

    Aquesta amanida la recordaré quan vinguin les calors per omplir la meva carmanyola.

    Tots a col·laborar a la recapta!!!

  2. Hola parella! Hem de seguir reivindicant el consum de llegums com un luxe per la salut: són font de glúcids, de proteïnes que si es combinen amb cereals resulten de la mateixa qualitat que la de la carn, el peix o els ous; són font de fibra, de vitamines i minerals, no tenen greixos saturats, atipen i estan molt bé de preu. Salut!

  3. Hola!
    M’ha fet gràcies veure-us pel carrer! No m’havia fixat en que també ereu uns dels organitzadors d’aquest sarau, que sembla que està tenint molt d’èxit! Enhorabona per la part que us toca!
    Esperem que cadascun dels vostres seguidors compri aquest kilo de menjar!
    Dema ens toca anar als mercats i fer la nostra aportació!
    Fins aviat!

  4. Ho he de dir. Sí, l’amanida de llenties és un dels meus plats preferits. És com més m’agrada aquest llegum i un dels que més em fa disfrutar. En amanida té multitud de possibilitats!!! Us ha quedat tan acolorida que me la menjaria per esmorzar i tot! Ja us vaig veure amb el Xesco. Us ho vau passar bé, oi? jPetonet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s