Crumble de rocafort i porros

Estic segur que a tots vosaltres també us ha passat més d’una vegada: només de llegir el nom d’una recepta, ja sabeu que us agradarà quan la menjareu. És més, només llegir-ne el títol us agafen ganes de cuinar-la. No us cal saber-ne tots els ingredients ni tampoc la tècnica; tot això és secundari i no farà canviar la vostra decisió. Doncs exactament això és el que ens va passar quan al darrer número de la revista CUINA vam llegir això: “Crumble de rocafort i porros”.

Ja sabeu que, des que vam anar a Anglaterra fa tres anys, vam tornar enamorats de la cuina de l’illa britànica més grossa. Sense cap mena de dubte, el crumble de poma és un dels plats que més hem fet, d’allà. I no solament perquè sigui molt fàcil de fer, sinó perquè és ben bo. Per tant, començant per crumble ja ens tenia força guanyats… Si hi ha una menja que li agradi a Kissumenja, aquesta és el formatge: n’és menjadora compulsiva; addicta a qualsevol forma que adopti la llet quallada i en especial, els més forts. Però això no és tot: resulta que Massitet és un gran amant dels porros, que donen un toc molt xulo a arrossos, pastes, olles i cremes de verdures.

DSC_0196.JPG
La crosta de dalt no solament és "sexy", és boníssima! | Olletadeverdures.cat

Ja veieu, tres de tres. Si fos el Trio de Loteries de Catalunya, hauríem tret un dineral! 😛 Total, que el vam fer per dinar un diumenge i ens va encantar. Crec que no trigarà gaire en tornar a parar a taula i és probable que el proper dinar de convidats caigui. Perquè? Doncs perquè és fàcil de fer, és original i queda la mar de bé a taula si l’emplates amb una mica de gràcia i acompanyat d’una amanideta . Aquí van les mides de la recepta per a quatre persones que va sortir al CUINA d’octubre:

  • 100 grams de farina fluixa
  • 80 grams de mantega
  • 5 porros
  • 1 cullerada d’oli de nous (o d’oliva verge extra, no passa res)
  • 100 grams de rocafort
  • 250 ml de nata líquida (nosaltres vam posar llet per fer-la més lleugera)
  • 2 ous
  • Nou moscada, sal i pebre

Primer de res, posem els porros a suar a una paella amb la cullerada d’oli. Mentre suen, desfem el rocafort amb la nata (o la llet) i quan estigui ben barrejat, hi posem els dos ous batuts. Ho mesclem i ho treiem del foc. Quan ja estiguin els porros transparents, ho afegim a la mescla anterior; i ho posem a la safata del forn on ho courem. Toquet de pebre i toquet de nou moscada. Llavors, agafem la mantega una mica temperada (no fosa) i la barregem amb la farina fins que obtinguem unes molles (crumble vol dir desmollar)  homogènies de mida irregulars. Llavors, les posem per sobre de la barreja. Mitja horeta a 210 graus haurien de deixar aquestes molles daurades, que és del què es tracta. I ja està. Nyam!

Un parellet de trucs. El primer, mireu que els porros no tinguin gaire aigua ni que la seva barreja amb la nata us quedi massa líquida: sortirà per sota quan l’emplateu. Per experiència pròpia del primer… La segona, no feu les molles del crumble gaire grosses: la idea és que la part de dalt quedi cruixent. El seu contrast amb la part de sota, molsuda, és genial!

Un plat contudent, gairebé de plat únic. Nosaltres la vam acompanyar tot just amb una amanida que vam treure de la revista anglesa Delicious Magazine (properament a les seves pantalles!) i va resultar un dinar prou contundent, d’aquells que més val no tenir un gran postre. No se si m’explico… 😉 

Salut!

 

Advertisements

8 thoughts on “Crumble de rocafort i porros

  1. Com a “formatjaddicte” total, m’apunte aquesta recepta de totes totes. A través de les vostres receptes “british” (es diu així?) m’estic adonant que això que els anglesos no saben cuinar o tenen una cuina molt dolenta és més un tòpic que una veritat. Salutacions

  2. Quan vaig estar-hi també em vaig fer addicta als crumbles!! són deliciosos!!! i estic pensant que no me n’he fet gaires des de que vaig tornar… Ara tinc por d’haver-los idealitzat però ja va sent hora que en torni a fer. La barreja porros-formatge rocafort ha de ser la bomba en patinet! 😉 no entenc com la vaig pasar de llarg llegint la revista… i això que sóc una “cuatro ojos” jeje

  3. No pareu! Sí que em sembla un plat contundent, però els alls porros li donen suavitat, veritat? Ara li ensenye la recepta al de quinze anys, entusiasta d’aquesta mena de coques, perquè ens la faça un divendres per sopar. Gràcies, parella! Un bes

  4. bufaaaa, que boooooo!!!!
    ja pots ben dir que els crumbles són realment un bon plat, dels pocs que tenen els anglesos …
    jo em vaig fer un tip a Irlanda … però la poma que feia servir en allà no la trobo aqui … tu quina fas servir?
    Gràcies

  5. Hola colla!
    Roger: compra, compra… jejeje

    Sandra, amb el Xavi em de quedar un dia per dinar i poder-li fer alguna cosa amb formatges! jejeje Jo tampoc podia, però ja veus. I una cosa: la veritat és que els porros suavitzen molt el gust del formatge… 😉

    Francesc, la veritat és que aquest plat no és gaire anglès. Vull dir, no en vam veure gaires, de salats ni amb formategs. Ara, el crumble és més anglès que la Reina Mare! ajjaja I com a “formatgeadicte”, menja-te’l!

    Bet, la veritat és que és una recepta força escandalosa: què et va passar que no la vas veure! jajajajaj Jo no se si els has idealitzat, però que són ben bons segueix sent cert!!! 🙂 Prova’l, prova’l!!

    Queti B, que ha dit el de 15 anys??? Jajajaja És ben cert que no parem! De menjar!!! I tens tota la raó del món: els porros li donen suavitat… Com en saps! 🙂

    Hola Erundina!
    Moltes gràcies per la teva visita i pel teu comentari. I dona, la cuina anglesa no és crumble i poc més, no? Sobre la poma, la veritat és que a mi la que més m’agrada és la golden, perquè la trobo més dolça i, sobretot, té aquesta textura farinosa que trobo que queda molt bé amb el cruixent del crumble! Tu quines has provat? Explica, explica! 🙂

    Sión, tota la raó del món amb l’Stilton! La propera vegada, anglés a més no poder! jejejeje

    Gràcies, colla!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s