Coses que passen quan un xef et convida a sopar

Sempre que ens conviden a sopar a algun lloc, m’agrada de fer la mateixa pregunta: “Què vols que portem?”. La resposta més habitual sol ser un (gairebé) escandalitzat “reeeeeeeeeeees!!! Que us convidem nosaltres!!”. De tota manera, després d’una mica de conversa i d’un parell de preguntes acabem pactant alguna cosa tipus “una ampolleta de vi”, “un cava que us agradi”, “alguna coseta per acompanyar el café”. És, a fi de comptes, una norma bàsica de cortesia que tothom que conec aplica.

Això passa a les cases normals. Hi ha llocs, en canvi, on et demanen que portis coses ben… curioses. El passat dimecres vam anar convidats a sopar a casa de Xesco Bueno, blocaire de Gastromimix i xef de Ca l’Esteve, i la resposta a la pregunta va ser ben rareta: “Un litre de brou fosc de vedella”. Sí, estimats, ens conviden a sopar i ens demanen que portem un túper amb un litre de brou!! Bé, tambéuna ampolleta de vi . Però, un túper amb brou? Us havia passat mai? A nosaltres, tampoc. Però és que el sopar que vam fer (literalment) a casa Xesco va ser ven diferent. Únic.

All Together Showcooking Live Performance
Aquest era el nom, entre oficial i catxondo, de la trobada en qüestió. Com podeu deduir pel nom, la cosa no era un sopar normal. En un acte de generositat (no ho puc definir d’altra manera) enorme, Xesco ens va convidar a cinc gastroblocaires a cuinar, a casa seva i sota el seu mestratge, els plats d’un sopar de festa grossa que després ens menjaríem tots junts . Els afortunats (tampoc se m’acut cap alta manera de qualificar-ho) vam ser Starbase de Decuina.net; Manel de Cuinar és generós; Anna de La Taula d’en Bernat i servidors de vostès.

 
La idea era engrescadora abans de fer-la i va ser una autèntica festa mentre la feiem. Tots teniem un plat assignat que havíem de fer amb l’ajut de Xesco. Això es va convertir en una classe particular de cuina; en un autèntic màster personalitzat. Starbase és el rei de la cuina del llamàntol. Manel ha afegit un nou plat d’arròs (increïble! el millor de la nit!) a la seva completíssima col·lecció. Jo ja em sé tots els detalls de com fer un fricandó de rap amb rossinyols i brou fosc de vedella. Kissumenja és una entesa en entrants de cuina creativa. I Anna ja té totes les claus per fer un coulant de xocolata perfecte.

La colla dels patuts (aka pelotón de los torpes)
El dia va ser complet, full-equip. Vam començar a les set visitant l’hort de Ca l’Esteve i (ojo al dato, que deia el poeta!) recol·lectant alguns dels ingredients que faríem servir. D’allà, cap a la cuina de ca Xesco i Maria. Tot estava ja a punt: els ingredients ordenats i llestos per començar; i l’espai dividit en àrees de treball per a cadascú. Tothom tenia la seva recepta i, en uns vidres de la cuina, els passos ordenats per no deixar-se res i fer-ho tot com calia. I al mig, guiant al fàcilment qualificable com a pelotón de los torpes, el mestre Xesco explicant, aconsellant. Fascinant.

DSC_0923.JPG
"Emplatant" la crispipaella. Espectacular a la vista i encertat el gust! | Olletadeverdures.cat

Estàvem més concentrats que una pastilla de brou Starlux. Només se sentien preguntes per al Xesco i silencis concentrats. Sobretot al principi, quan una certa tensió es podia percebre fàcilment. Un pèl de nervis i d’inseguretat jo els declaro, senyores i senyors. Alerta, eh! Com podeu veure a la minuta, estàvem fent plats d’altra cuina que mai abans havíem preparat i amb un senyor xef vigilant el cotarro. Nosaltes, que a casa sóm els reis de la cuina!! 😉 Vam apendre un munt de coses mentre ens ho pasàvem bé i ens (pre)disposàvem a gaudir d’un sopar d’aquells que saps que acabaràs recordant amb un somriure content.

DSC_0898.JPG
Sopa de tomàquet i llamàntol. Una combinació guanyadora! | Olletadeverdures.cat

Hi ha pocs moments relacionats amb la cuina que puguin competir amb aquest curs de cuina – sopar -trobada d’amics. Com diu el mestre Manel, és una experiència única. Normalment, la satisfacció a la cuina sol ser més aviat solitària, com a molt en parella. Normalment et baralles amb un menú complet, mentre que aquest cop et concentres en un sol plat. Després eres tu el qui pateixes per veure que pensen els altres dels teus plats, mentre que aquí tothom és corresponsable. Aprens molt fent el teu plat i aprens molt preguntant i mirant als altres. Coses que passen quan un xef et convida a sopar, vaja.

Un àpat digne de restaurant d’alta cuina (creativa)
Els plats eren tots realment bons i espectaculars. Això, sense ser excessivament difícils de fer a casa tret d’alguns dels entrants, on Xesco va donar sortida a la seva crativitat i capacitat tècnica. Simplement grans. Va triomfar per vistositat (aparositat?!) el crispiarròs de paella (arròs inflat casolà amb suc de paella), però a nosaltres ens va agradar molt també el Salpicón, que amb crema de pèsols i gelatina de moluscos tenia poc a veure amb el clàssic i ja un pèl caspós… 😉

IMG_1896.JPG
El guanyador indiscutible de la nit: arròs "Shrek" amb gambes. Oh! | Olletadeverdures.cat

Dels plats principals, en farem més d’un quan tinguem convidats i volguem quedar bé, sobretot l’arròs verd de gambes -auténtica estrella de la nit (Manel, penja la receptaaaaaaaaaaaaaa!!!! 🙂 ). No es queden curts ni la sopa de tomàquet i llamtantol (recepta aquí); ni el fricandó de rap -un mar i muntanya sofisticat i sorprenent (la recepta, aquí). I el coulant, un clàssic d’èxit garantit (aquí la recepta).

Tot això va esdevenir gràcies a Xesco, que està ben clar que és un paio disposat a compartir a tort i a dret tot el què sap i tot el que té. Fins i tot, la seva casa i la seva familia, amb la Maria al capdavant (gràcies per la paciència, Maria!). Com es pot al títol del post que Starbase dedica a la trobada, hi ha vegades en què un sent la necessitat de preguntar-se d’on li ve tanta sort. Doncs això: agraïts de tot cor, Xesco!

I per acabar de fer-ho encara més preciós, el mestre Manel ens va obsequiar a tots amb un llibre gastronòmic. En el nostre cas, Ferran Adrià: el mag d’el Bulli. Molt encertat quan tot just falten un parell de dies i especialment addient quan Massitet comença les vacances i estva fent la llista de lectures estiuenques. Doncs allò que deiem de la sort i de les coses que passen quan un xef et convida a casa seva a sopar…

Salut!

Anuncis

8 thoughts on “Coses que passen quan un xef et convida a sopar

  1. Això és un luxe pels sentis, quina passada de sopar nois!! Enveja pura i dura! 😉
    Per cert, ahir vam fer un risotto verd amb un aspecte mooooolt semblant a aquest arroset, quina casualitat! Ja tenim ganes de saber com està fet a veure si vam coincidir amb l’invent! jejeje
    Petons!
    Sandra

  2. Una entrada molt ben especificada. Segur va ser un dia inoblidable i una experiència única que al principi us devia fer estar força neguitosos (em sembla perfecte que ho comentis), perquè segur que devia imposar tant el lloc com les receptes. Per cert, quins plats!, sincerament una meravella autèntica, ja tinc ganes de veure com vau elaborar cadascún…Un 10 pel mestre i pels alumnes! A reveure macos!

  3. Sara Maria, molt gran! En sap un munt i sap ensenyar: la segona cosa (gairebé) tan important com la primera…

    Starbase, estic amb tu que aquest arròs s’ha de donar a conèixer. I especialment en la versió amb les gambes: em va semblar d’un equilibri i d’una potència increïbles. Suc de gambes ja!!! 😉

    Marta, si jo en tinc de mi mateix!! Donaria qualsevol cosa per tornar a repetir…

    Fogons, ja l’he vist, que ja l’he penjat!!! És molt xulo, també…

    Dolça, que bé que en ho munten: nosaltres ens hi vam trobar! És que ja ho diu Òscar, que tenim molta sort…

    Manel, estic al 100% amb tu. Irrepetible [sic.]

    Mercè, moltes gràcies. Certament, els nervis eren notables sobretot al principi… Bé, si més no jo els tenia i em va semblar veure que els altres també… Cuinar amb altres afeccionats i un professional que et mira… Buf! Ara, es va acabar de seguida i va ser brutal. Per cert, crec qeu tothom ja ha penjat les seves receptes… 😉

    Colla, salut!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s