La cuina del mercat de Vinaròs

El passat 5 de febrer es va presentar a Vinaròs un llibre que em sembla fantàstic. Per tres raons, fonamentalment. La primera, perquè parla de la cuina del meu poble i, en concret, del seu mercat. La segona, perquè l’han fet un molt bon cuiner i un fotògraf que ell diu que és afeccionat però que obté uns resultats ben professionals. I la tercera, perquè els dos artistes en qüestió són amics nostres: Juanjo Roda ( sí, el del Delta, l’ànec i els panellets)  i Dani Mandragora (també sí, el de les fotos).

DSC_0059.JPG
El llibre és atractiu des de la portada, veritat? | Olletadeverdures.cat

A més, es dóna la casualitat que la introducció la va fer servidor de vostès. El llibre hauria d’haver estat escrit a sis mans, però per aquelles coses que té la vida no vaig tenir temps per dedicar-li – me n’empenediré tot la vida! En canvi, em van fer el regal de poder escriure la introducció… Un altre post-anunci, pensareu. Mireu, no exactament. De fet, em temo que serà difícil de trobar fora del poble. Ara, si el voleu comprar, no us ho prohibiré 😉 . Us en parlo, de veritat, perquè crec que està  ben fet.

Entre altres coses perquè s’ha elaborat a base d’estima (per la cuina, per la fotografia, pel poble), de ganes i també de passió. Ep, i sense cobrar un duro i sense esperar-lo… Com pot sortir malament, una cosa feta així? De cap manera. Per això és un bon llibre. Petit gran llibre. Trenta receptes que es poden fer amb productes que es poden trobar al mercat, leit-motiv del llibre i esperit tan encertadament recollit al títol. I amb algunes pàgines realment espectaculars que uneixen bona fotografia amb excel·lent composició gràfica i receptes atractives. Si voleu saber més sobre l’ànima que hi ha al darrera, podeu veure el vídeo de la presentació: tots diuen la veritat. Fins i tot els polítics, crec… 😉

Les fotos de Dani (bones totes, magnífiques algunes) ilustren plats que van des dels grans clàssics de la cuina francesa universal, passant per receptes populars de Vinaròs  i aproximacions a la cuina dita tecnomocional, que juga amb les textures i les presentacions. I amb un dels meus plats preferits, una broma gamberra en homenatge a un dels grans gourmets locals: els ous de Ricardo Serret, es diu el plat xD, Coulant de xocalta amb la recepta original del Michel Bras, gatets a l’allipebre, deconstruccions del Dràcula de Frigo, rap amb fruites i formatge de cabra.

DSC_0061.JPG
Aquesta doble pàgina ens té el cor robat... | Olletadeverdures.cat

Una petita joia que anima una mica més la desèrtica escena gastroliteraria local (per a quan un llibre sobre la cuina tradicional d’arrel popular?) i que, crec, acompleix la voluntat de l’Ajuntament de Vinaròs en editar-lo: promocionar el (acabat de remodelar) mercat local i posicionar-lo com un lloc d’on poden sortit petites delicies de tota mena i condició… Felicitats, Juanjo i Dani! 🙂

Salut!

Anuncis

23 thoughts on “La cuina del mercat de Vinaròs

  1. Ei!!! Quin super-llibre!!! Ja farem el que sigui per tenir-lo…Felicitats al Juanjo, al Dani que no el conec però que veient les fotos…déu ni do!…i a tu per la part que et toca!!!!
    Aish, aquest nois!!
    Felicitats i molt d’èxit!!!
    M

  2. Quin gust de llibre, i quina iniciativa més bona! Jo, que visc enfront mateix d’un mercat, gaudesc de la frescor i la qualitat de tot el que s’hi ven. Un receptari com el que ens mostres, variat, amb productes d’ací, de temporada, és un complement ideal per a la cistella i un motiu d’inspiració per canviar els menús amb productes a l’abast. Llàstima que aquestes iniciatives no sovintegen!
    Besets

  3. Ho vaig dir i ho torno a dir: estic molt a favor d’una presentació Barcelonina que el llibre es mereix. I si no pot ser per logística, una de més petita al que realment es mereix, encara que sigui en petit comité, però TINC LO MONO DEL PUTU LLIBRE i sobretot de la filosofía i el carinyo que li poseu al que feu.
    Ostiaya.

    :))

  4. Felicitats a tots els participants!! A mi també m’ha robat el cor aquesta doble pàgina. Tres raons més que fonamentals per escriure aquest post, aíxi podem saber que tenim al nostre abast un llibre que promet molt.. Moltes gràcies!

  5. Com el podem comprar? Dius que serà difícil de trobar aquí? I si el demano a una llibreria, me’l portaran?
    Només per poder preparar le sopes fredes que es veuen a la foto, ja tinc ganes de tenir el llibre a les mans, je je je…
    I estic amb l’Starbase, volem una presentació a Barcelona, encara recordo la de la Boqueria pel vostre llibre! 😉
    Felicitats als autors i a tota la gent de Vinaròs!

  6. Un llibre magnífic, sí senyors, tant de bo se’n fessen més així. Passeu.ho. Si coneixeu els autors, com dieu, féu-los-ho ben gros, s’ho mereixen. Ha estat un plaer llegir-lo i ho serà més… tastar-lo.
    Perla

  7. Apa, quins dos cracks! Té una pinta fantàstica! Amb la conya, amb la conya, ja podeu estar ben orgullosos, perquè crec que ja podem parlar de Vinaròs com a referent per a molts altres llocs (i si no, jo així ho afirmo).

  8. ja he telefonat als meus cosins de Vinaròs perquè me’l comprin.
    quan soc al poble m’encanta anar a comprar al mercat.
    moltes gràcies per fer-me sentir més aprop de Vinaròs des de Barcelona.

  9. Segur que ha de ser ben interessant; la cuina de Vinaròs i rodalies és exquisida. Els meus pares són de Les Cases i sempre que anem a menjar per aquestes terres quedem més que satisfets. M’anoto la recomanació!

    Salutacions!
    La Taula d’en Bernat

  10. Té el que ha de tenir per ser bo, molt d´amor pel que és teu, el poble, la terra ,la cuina, te un bon padrí que ens en fa tenir unes ganes de tenir-lo…..i no sabem com si no anem a Vinaròs, però ai punyetero….que el que tu vols és veuren´s a Vinaròs a la troupe , però has pensat les conseqüències “alma cándida”? tropecientosmil blocaires inunden els carrers de Vinaròs diuen que buscant un llibre, però s´han fotut les existències de llagostins, els ànecs i de les carxofes no han deixat ni el troncho, pensa, pensa…..

  11. xaxi i gràcies a tots i totes…
    fer coses així és facilissim si estas rodejat de persones que davant els problemes sols veuen solucions, i que, ademes, li posen unes ganes i ilusió a tot que no pot acabar de cap altra manera….
    a vore eixapresentació a barcelona….
    si em busqueu el local jo miro de buscar un dia.
    salut i besets….

  12. Hola colla!
    Abans de res, demanar disculpes per haver tardat tant en contestar. Entre unes coses i altres, he acabat sent un malcriat!!

    Marta, moltes gràcies pel teu comentari! SI mires per aquí a sota, veuràs que et diuen on el pots comprar: per Internet serà fàcil de trobar! 🙂

    Queti, has explicat molt bé la intenció del llibre: posar de manifest que amb els productes de la nostra terrat trobats al nostre mercat no només es poden fer les joies de la nostra cuina tradicional, sinó també meravelles ben contemporànies! Quina sort, viure en front del mercat…

    Starbase, no et dic que no a la presentació a Barcelona. Però el mestre va molt atabalat i jo no vaig precisament curt… Però de cara a l’estiu, no et diem que no! En parlem, eh? I gràcies pel carinyo que tu ens tens a nosaltres! 🙂

    Eri, gràcies a tu pel teu comentari. La veritat és que vista ara, amb certa perspectiva, encara em semblen més bones raons… jejejejej 🙂

    Gemma, per Internet es pot trobar! Perdoneu la planxa: com a comercial sóc un desastre! I la pàgina de les sopes fredes… Sí senyora: crec que justfica comprar el llibre! 🙂 I la presentació a Barcelona… està en camí! 🙂

    Taller de cuina, a Internet! I gràcies per l’interès!!! 🙂

    Pep, moltíssimes gràcies per la referència a Internet: ja veus que sóc un desastre! I gracìes també per la valoració del post… I téns tota la raó: al voltant de les Terres del Sênia es menja més que bé!! 🙂

    Gat i gos, tota la raó i moltes gràcies!! Llarga vida als mercats!

    Perla, moltes gràcies! Saludats estan de part teua, els autors! Veig que estàs a la què caus: ja l’has llegit!!! 🙂

    Mar, moltíssimes gràcies!!! Referència no ho sé, però que darrerament Vinaròs està agafant volada gastronòmica, no n’hi ha cap dubte! I si ens ho passem bñé, mentre… jojojojojo 🙂

    Anna, jo crec que al poble hi ha gent disposada a fer coses per amor a la cultura, al coneixement i, també, a la diversió i la bona taula. I Dani i Juanjo en són dos. I la gent de l’editorial, que estan fent una feina fantàstica! 🙂

    Ai, Adela! Gràcies per la visita i pel comentari! Quin goig, saber que hem ajudat una vinarossenca a sentir-se més a prop del nostre trocet de cel! 🙂

    Anna, així que eres del terreno?? Aquella zona és molt poc coneguda, però els que la sabem valorar sabem que hi ha un munt de tresors esperant per ser gaudits. Que no vingue massa gent, que ens els fotran! 😉

    Mai, m’has fet canviar d’opinió; el llibre el trobareu a Barcelona i tota Catalunya sense cap problema!! No cal qeu vingueu a Vinaròs!!! jajajajaajjajajja 🙂

    Dani, és que no has de parar! QUè podem fer pa treballar els tres junts de veritat? No saps com m’arrepenteixo de no haver pogut trobar un forat!!!! Una abraçada, artistasso!

    Carme, gràcies per la visita i pel comentari. Jo, és que aquesta doble pàgina me la menjaria!! 😉

    Francesc, rei meu! No tinc cap dubte que sabràs con trobar-lo: vas sabe tenir els dels dolços abans que els autors i tot! jajajajaajajajaj Gràcies pel comentari, bonic!

    Juanjo, va, busquem solucions: el local ja el tenim, ara només falta el dia! jajajajaajajaja Gràcies per posar-te a fer aquestes coses: fas poble, eres poble! 🙂

    Mglòria, graciesssssssssssssssssssssss!!! QUin comentari més bonic. El més bonic que es pot dir d’un llibre a Catalunya… No?

    Glòria, crec que en el vostre cas ho podem solucionar més o menys ràpid… Un esmorzar a la Baltà???

    Colla, moltes gràcies. De veres… :-)))))

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s