Confit d’ànec amb pommes salardaises

Juanjo Roda comença a ser un personatge recurrent en aquest bloc. Quan no surt per parlar dels panellets que fan els seus alumnes de l’Escola d’Hosteleria de les Terres de l’Ebre és per parlar de la seva feina a la cuina de Les Moles o per explicar-vos els regals que ens fa ensenyant-nos les joies gastronòmiques que es poden trobar al Delta de l’Ebre. Avui, però, fa la seva primera aparició en aquest llogarret per regalar-nos una recepta.

Resulta que fa un parell de setmanes  la meva germana va muntar un sopar a casa seva on havia de venir també el mestre Roda (enteneu ja perquè li diem mestre? 😉 ) i, no em pregunteu com, el paio va acabar fent la meitat del sopar. En concret, va posar la recepta i el savoir fer per preparar un plat típic de la cuina d’Aquitània: el confit d’ànec amb patates a la salardesa. El mestre, que en sap molt d’aixó que ensenya, coneix els grans plats de la cuina tradicional francesa i va pensar que aquesta era la millor manera d’aprofitar les cuixes de confit d’anec que ma germana volia posar a taula.

IMG_0651.JPG
Aquest color daurat és gairebé de pecat mortal! | Olletadeverdures.cat

La cosa és molt senzilla. Tant, que pareix increïble que pugui ser un plat tant, tant, tant bo. Agafem unes patates grosses, les netegem i les tallem a rodanxes de mig centímetre de gruix, aproximadament. Les diposem a sobre d’una safata de la mida necessària per a que càpiguin totes però no sobre espai. Hi afegim uns quants alls aixafats amb la ma, força boletes de pebre negre i fulles de llorer. No patiu pels aromatitzants, que com més sucre més dolç.

Quan ja tinguem això preparat, agafem unes bones cuixes d’ànec confitat i les escalfem (a la bosa, a la llauna, on siguin envasades) per poder treure’n el greix, que posarem a la safata per a que cobreixi les patates. No del tot: la superficie s’ha s’assomar per sobre del greix per tal que quedin enrossides com a la foto. Llavors, les posem al forn a uns 180 graus fins que estiguin com les veiem (una hora i mitja, més o menys). Ara, les treiem, hi posem l’anec a sobre i les tornem a posar quinze minuts, per a que agafi temperatura i es dauri una mica.

Brutal! Amb ingredients (relativament) fàcils de trobar tenim una mena de rostit de luxe que deixarà a més de dos amb la boca oberta. Va triomfar en conjunt, però les patates són increïbles. Servidor de vostès ja ha declarat que aquestes patates franceses són la seva nova addicció. Per cert, que sembla que la recepta original portaria bolets i inclou alguna que altra variant. Ja la provarem (no ho dubteu pas!), però aquestes són sensacionals. Paraula de Massitet! 😉

Salut!

Massitet

Advertisements

25 thoughts on “Confit d’ànec amb pommes salardaises

  1. Brutal!!!! I qui no s’enganxaria a unes creïlletes tan rebones!!! Xic, si és que feu uns plats que fa ganes de fotre-li un mos a la pantalla de l’ordinador!!! Salut i república!!!

  2. Gran recepta! Jo l’he feta diversos cops amb unes llaunes de confit que vaig baixar de França i certifico que sempre triomfa. És molt important controlar el nivell de greix: prou per confitar les patates però no massa perquè no s’estovin i s’enrosseixin bé. Particularment, m’agrada afegir-hi una branqueta de sajolida seca o farigola (timó pels occidentals). Cert el tema dels bolets, quan n’és el temps hi confito llenega negra. Extraordinari.

  3. Les vaig tastar pel sud de França aquestes “pommes de terre”… fent honor als meus irígens de la terra veïna i estan de mort!! Nosaltres avui també hem tingut confit d’ànec per dinar, amb reducció de porto, raïm i puré de patat amb tòfona… no ens podem pas queixar tampoc! 😉

    Petons veïns!
    Sandra

  4. Hola estimats!
    Quan vaig pensar aquest post vaig pensar que la gent no li faria ni cas, de tant tipa que estaria de menjar! Però clar, vaig subestimats la potència de la imatge, oi? Ës que jo me’n menjaria un cada dia fins quedar-ne tip! jajajaj

    Francesc, ves en compte que m’han dit que la pantalla de l’ordinador no té molt bon gust! 😉

    Xaro, igualment preciosa!!!

    Josep, no hi ha res com tenir bons amics!! jajajjaja Una abraçada ben forta per tu i per la Glória!!

    Miquel, prenc nota de totes les suggerències. Sobretot, de la llanega negra! Per favor, això ha ser increïble!!! 🙂

    Ostres Sandra, quina recepta més interessant? Com estava el raïm? Cuit d’alguna manera?? Així que arrels franceses?? Puf, doncs a casa teva és deu menjar la mar de bé! Catalana i francesa, quasi res!

    Palabrita de blocaire! Ara, que si també poses un blocaire a la teva vida et fas un café irlandés de paqué!!! 😉

    Xesca, estic amb tu. Aquesta cuixa és pornogràfica! jajajajajajaajaj Jo me la fotria per berenar ara mateix, a dos de set de la tarda… 😉

    Dolça, no és pot dir millor!

    Estimats i estimades, molts besests a tots!!

  5. jo a qui ficaria ben a gust a la meva vida seria als de Olleta. xe, que feu per les barcelones???? un salut estarbase, i als demés.
    per cert, la recepta bona al “llibre de l’ànec de l’André Bonneure, pàgina 92”
    olletos, vatros si sou uns mestres!!!!

  6. Xavi, doncs ja saps: a menjar!! jajajaja

    Mestre Roda! A natros mos agrada pensar que ja estem a la teua vida, de la mateixa manera que tu estàs dins de la nostra!!!! I això de mestres, me penso que no. Com a molt, dos espavilats que saben on anar per aprendre… 😉

  7. Segons he entès a la introducció, per a fer la recepta, el confit el compreu fet. No sé si paga la pena que ho féu a casa. Tanmateix i sense clavar-me en camisa d’onze vares, ací teniu la foma particular de casa per a preparar el confit. El vénen fresc a les carnisseries tradicionals, i al Mercat Central, ‘of course’. També n’hi ha de congelat i a un preu increïble. A veure: salpebreu les cuixes d’ànec, poseu-les en una cassola, tapeu-les amb sal grossa i deixeu-les per tot un dia macerant en la nevera. A l’endemà, netegeu-les de sal, poseu-les en una safata de forn, regueu-les amb greix de l’ànec i coeu-les al forn dues hores a 100 graus. Després, netegeu-les de greix —reserveu-lo per a després— fiqueu-les en una cassola de test i gratineu-les fins que la pell prendrà aquell color daurat tan característic. Tot seguit, caldrà seguir les instruccions que tan detalladament i gentil ordena que fem la gent d’Olleta. Bon profit.
    Perla

  8. Aquests convidats que acaben fent el sopar són els millors, je je je… segur que així tornareu a convidar al Juanjo un altre cop 😉
    El confit d’ànec és un bon recurs, un producte de qualitat que resulta molt fàcil de preparar. Acompanyat d’aquestes patates tan gustoses té l’èxit assegurat!

  9. acabo d’aterrar a l’olleta i em trobo amb una menja exquisida. Tot i l’empatx de les festes, me’l menjaria ara mateix. Tinc unes llaunes de confit a casa i convidats ben aviat. o sigui, que cauran les cuixetes d’ànec amb aquestes patates tan espectaculars.
    Gràcies per compartir-ho.

  10. Que bo que és aquest plat. Jo, una vegada que vaig comprar cuixes d’ànec confitat també el vaig preparar així i estava molt bo. Ja he vist que heu posat el meu bloc a la vostra llista, com vos he contestat en el meu, n’estic agraïda. Ens anirem veient. Una abraçada.

  11. Hola colla!
    Perla, cada vegada tinc més clar que eres o has estat cuiner. O que tens a veure amb el món de la gastronomia: com ho saps tot això??????????????? Moltes gràcies per la recepta. No tenia ni idea de com es feia i m’ha sorprès: el pas de la sal no me l’esperava!

    Gemma, em temo que no es deixarà convidar fàcilment! jajajaj I tens tota la raó del món: el confit és un recurs que et permet sortir de més d’un dinar o sopar improvisat…

    Pollet, moltes gràcies per la teva visita i pel comentari. M’agrada saber que tenim una mica d’idea sobre com fer les coses. Encara que tenir un mestre de cuiners als fogons sempre assegura un parell de coses. I gràcies per fer-te present i donar-nos a conèixer el teu bloc! Si no et fa res, t’incorporarem a la gastrosfera.cat, la llista que portem amb tots els gastroblcoaires en Catalunya…

    Montsina, no saps quina alegria ens dones! Gràcies a tu per venir a veure’ns i dir-nos que en trauràs profit, d’aquest bloc… Ja ens diràs que tal, eh?

    Besets a tots i a totes, estimats!

  12. Hola Massitet! No coneixia aquest bloc, i he entrat per un comentari que has deixat al meu (BonTiberi)…tanta sort que l’has deixat, quin descobriment el vostre bloc!! M’encanta!! A partir d’ara serè una visitant molt freqüent d’aquesta olleta! Enhorabona per la vostra feina! M’ha fet molta il.lusió que m’hagueu incorporat a gastrosfera.cat!! Un petó, Paula

  13. Hola Paula!
    Moltes gràcies per la visiteta i per deixar-nos comentari! AIx, i moltes gràcies per l’elogi!
    De totes maneres, és un comentari reversible: nosaltres també estem molt contents d’haver-te trobar i de poder-te seguir! Per tant, ens “creuarem” visites per aquestes Internets de Déu! 😉
    I també ens fa molta il·lusió que et faci il·lusió formar part de la gastrosfera…

    Salut i fins aviat, Paula!

  14. Gràcies per incorporar-me a la gastrosfera.cat

    Respecte a la aquitania, és una regió encantadora. Us recomano la visita. A més la zona del perigord és on es prepara el 80% del foie que es consumeix mundialment,,,, a veure si trobo fotos i us les faig arribar, tant del confit amb patates salardaises com de la zona . Petons 🙂

  15. Hola Pollet!
    De res, al contrari! El plaer és nostre de poder conèixer un altre bloc en català!
    L’Aquitània no la coneixem: només hem estat a la zona del Midi, navegant pel canal. Però ens vam quedar amb ganes de conèixer més país i més cuina francesa. I Perigord és el meu somni: estimo el foie!!!!

    Una abraçada!

  16. Hola,
    Ens vas escriure un comentari al nostre bloc : Tastdecuina.blogspot.com comentant-nos que ens volies inscriure a la vostra gastrofera.cat, i només dir-vos que estem encantadíssimesssss i que i tant q ens hi podeu apuntar!!!!!!.

    Ah!, i aquest conffit dànec està Mmmmmmmmmm !!!!
    Petonets

  17. Hola. M’agradaria saber com puc aconseguir el greix del mateix ànec que compro per després elaborar el confit. A tot arreu es parla de comprar el greix en llaunes, però enlloc es parla de com aconseguir-lo a casa mateix. Moltes gràcies.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s