Un bon formatge del Solsonès: Castell llebre

Fa unes setmanes vam estar de visita per Solsona. El motiu era la celebració de la Fira de Sant Isidre i la nostre cicerone és una bona amiga solsonina que, per sort nostra, està molt orgullosa de la seva ciutat. I dic per sort nostra perquè sap valorar les coses bones que es fan a la seva terra, com la coca de crusant i el torró de crema de la Pastisseria Can Massana, de la qual ja ens heu sentit a parlar.

Doncs passejant per aquesta fira, en un moment donat, la nostra solsonina ens va dir: “Prova aquest formatge”. Ho va dir amb aquell to tan seu que, anys després, he aprés a interpretar i que vol dir alguna cosa així com: “fes-me cas que això que et recomeno està molt bé però t’ho dic així com discretament per a no condicionar-te i així veure que en penses de veritat, que m’agradaria tenir la teva opinió”. I servidors de vostès, que sabem interpretar els seus missatges, que sabem que té el morro fi i que sabem que te el criteri molt encertat, ens hi vam tirar de cap…

DSC_0404.JPG
Sembla que l'hagin marcat a foc! | Olletadeverdures.cat

Òbviament, com ja intuiem pel to en què ens ho va dir, el formatge és molt encertat: sabor penetrant característic dels formatges de cabra i llarga presència al paladar, que sembla que no s’acaba. Pots disfrutar del formatge en qüestió fins molta estona després d’haver-te’l posat a la boca! És molt secant, astringent, com a bon formatge de cabra artesà que és. Nosaltres de formatge no en sabem gaire més, per tant no us el podem descriure. Ara, ens va semblar molt proper de categoria al Baridà, un dels grans formatges de cabra d’aquest país i que a nosaltres ens va entusiasmar. Pot ser el Baridà tenia una mica més de tot: més potent, més secant, més llarg en boca… Però el solsoní en qüestió li té poques coses a envejar…

Castell llebre, es diu la criatura. Hem buscat referències per Internet per millorar el nostre coneixement sobre aquesta petita joia blanca, però sobre ell no hem trobat res. Si que hem vist, però, que els seus elaboradors són coneguts i reconeguts en el sector: altres formatges seus han guanyat premis a la Fira de Sant Armengol i una de les responsables participa activament en tallers de formatges artesans a la mateixa fira. Per tant, no es precisament un formatget poc conegut. En tot cas, nosaltres estem encantats d’haver-los conegut!

DSC_0408.JPG
Us heu fixat quin color i quina textura? | Olletadeverdures.cat

De fet, no són de Solsona. Els fan a Peramola, a l’Alt Urgell. Però la nostra amica solsonina militant ens el va presentar, en primera instància, com “un formatge que fa un solsoní”. Home, raó no li falta… Els seus pares són el solsoní Fermí Tordessila i Ana Gàrate (què, siguem sincers, no sabem d’on és…). Ara bé, el fan a la bella vila de Peramola, a l’Alt Urgell. Això sí, a tocar del Solsonés, cosa que es nota clarament en el formatge… 😉 No serem nosaltres, doncs, qui li discutim si és de Solsona o no! En tot cas, no hi ha dubte que porta gens de la millor ciutat de l’univers conegut! 😉

El de les fotos és el  de cabra madurat. En tenen un altre de més  tendre que també és molt interessant. Ara nosaltres volem provar el tupí i el formatge fresc de cabra de Castell llebre, que són els premiats de la casa. I ja estem conspirant per poder-los fer una visita… i de pasada, anem a dinar a Can Boix, lloc visitable perquè sí. Solsonina, com ho veus?

Salut!

Massitet i kissumenja

P.S.: Per cert, ens hem muntat un raconet al Facebook. Si voleu passar a visitar-nos, cliqueu aquí

Anuncis

10 thoughts on “Un bon formatge del Solsonès: Castell llebre

  1. La solsonina segur que ho veu tot molt bé, qui no veuría bé la vostra companyía?
    Ara bé, jo també ho veig tot molt bé. A ferro tinc jo marcat que encara no he tastat el tupí (cap dels tupíns que es fan i desfàn a Catalunya). Així que aquesta entrada m’ha arribat a les entranyes, estimats.

    I el fotut és que aquest cap de setmana no té pinta de que pugui trobar la manera de fer una escapadeta per capturar un formatge com el que ens presenteu…catxissss…:(

  2. Quin formatge, quin color, quin flaire (ai no, que només és la meva imaginació), però els formatgers agraïm de veres aquestes informacions de les quals en prenem bona nota.
    Una abraçada i fins aviat

  3. Hola estimats formatgers!
    M’alegra saber que us poso sobre la pista de productes que, personalment, considerem de qualitat. Aquesta país n’està plé!

    Starbase, eres un exageraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaat!!!! M’encanta!!! jajajaja Per cert, jo tampoc he tastat cap dels grans tupins que es fan en aquest país, encara que a mi aquesta mena de formatges em “bloquejen” de eguida: tant de sabor em satura!

    Josep, molt bona aquesta! El dia que internet pugui transmetre els aromes, els blocs de cuina guanyarem molt, certament!

    Una abraçada a tots dos!

    Salut!

  4. Ostres descripció del “ques” en termes de vi! m’ha agradat…imagino que el formatge deu estar a l’alçada, prenc nota per si en tinc l’ocasió!
    ptnts

  5. Aquet formatge no el coneixem, però segur que nomes estigui la meitat de bo que las pastes de Can Massana a d’estar fabulós, a Can Boix deuríeu dinar molt be no!!!!!!!!!!!!
    Una abraçada

  6. Hola estimades!
    Marta, la veritat és que no sabia molt bé com descriure’l! De fet, també hagués pogut dir que l’aroma era potent, penetrant i àcida, com d’un iogurt molt bo! MIra, a partir d’ara també en parlaré! Pren bé la nota, Marta, perquè és brutal!

    Sion, veig que coneixem la zona, eh???? jajajajajaj Les pastes de Can Massana, en concret la coca de crusant, ens tornen boig! I a Can Boix, que t’haig de dir? Èxit assegurat!

    Gràcies per passar per casa nostra, boniques!

  7. Tot i que aquest formatge és boníssim, el post encara m’ha agradat més 🙂
    Moltes gràcies, parella¡
    quan dieu que tornem a Can Boix?

  8. Hola Maria!
    M’alegra saber que el post t’ha agradat!!!! Aix, quins amics i lectors més agraïts que tenim. Quin luxe!!
    Escolta, doncs mirem agendes, fem una visiteta i visitem Can Boix, que jo en guardo un grandíssim record!!

    Besets!

  9. Un formatge boníssim! Des de ben petit que en menjo cada any quan vaig a Peramola, a la casa del meu avi.

    Si escric aquest comentari però és per dir que el títol del post em sembla desencertat: un bon formatge del Solsonès. Tot i que després es puntualitza que el formatge és de l’Alt Urgell, l’encapçalament és el que és.

    A dir veritat, sempre havia pensat que el formatge era peramolí, ja que Castell Llebre és una ermita molt bonica que hi ha a una bona caminada del poble, i per tant producte de l’Alt Urgell, però mai no m’havia preocupat d’esbrinar si és al mateix poble de Peramola que es fa o bé fora… Si realment és així com explica l’article, doncs no entenc aquest titular enganyós. Evidentment, només és una opinió, cadascú és be lliure d’esciure el que vulgui.

    Salut!

  10. Hola Uri!
    Moltes gràcies per vistar el nostre bloc i deixar-nos un comentari! I felicitats per poder gaudir fàcilment d’un formatge tan bó! Tant debó fos fàcil de trobar a Barcelona, perquè és realment excel·lent…

    D’altra banda, el títol del post forma part d’un joc que crec que està explicat amb escreix al text. Com tu molt bé dius, després s’explica d’on és el formatge. Tot i que accepto que el titol no es cert del tot, crec que tampoc és com per titllar-lo d’enaganyós. En tot cas, moltes gràcies per fer-nos saber el teu punt de vista. L’opinió dels lectors sempre serà benvinguda!

    Salut!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s