La Gastrosfera.cat, a l’Ateneu Barcelonès

Ahir a la tarda vaig gaudir d‘un d’aquells moments fantàstics i inesperats que ens ha portat el fet d’esciure aquest bloc: he participat com a convidat en una tertúlia blocaire a l’Ateneu Barcelonès. Es tracta d’una trobada informal que un grup de blocaires catalans duen a terme des de 2007 i on intercanvien coneixements i experiències al voltant dels seus blocs. El nom, no us el perdeu, és Ateneuesfera. M’encanta! 😉 Dijous passat vam rebre un mail del seu dinamitzador, en Guillem Carbonell, que ens convidava a participar.

Resulta que el Guillem, un paio encantador i amb pinta de no parar mai quiet, es va adonar que hi ha havia una gran quantitat de blocs gastronòmics i que mai cap havia participat en la tertúlia. A l’hora de triar, es va quedar fascinat pel nivell de molts dels blocs (no m’ho invento, ho va dir  ell…), però es va acabar decidint per nosaltres perquè teníem la secció Gastrosfera.cat. Ja sabeu, aquest projecte (de moment solament) nostre d’indexar els blocs de cuina en català.

I ja ens veieu, allà explicant de què va això dels blocs de cuina i què vol ser la nostra petita Gastrosfera.cat enmig d’una sala del noble Ateneu plena de blocaires entre els quals un parell de guanyadors dels Premis Blocs Catalunya i alguns dels escriptors més dinàmics d’aquest mundillo. Ha estat molt interessant i molt enriquidor, la veritat. Primer, perquè m’ha obligat a pensar sobre què fem en aquest bloc i explicar-ho a gent que no coneix gaire del fenomen gastroblocaire. Però sobretot perquè he après (molt) escoltant històries de gent amb una llarga trajectòria (hi havia un autor que el tenia des del 2003!)  o amb idees que ni podia imaginar que fossin possibles de dur a terme…

I què volien saber?
Han estat molt interessats en saber quins tipus de blocs hi ha (“Són tots de receptes?”; “De què parleu, si no?”) i els ha sorprès molt que les empreses del sector agroalimentari ens enviïn mostres de productes a casa o que ens convidin a demostracions. Ha cridat força l’atenció que una crítica negativa d’un restaurant o un producte pugui generar enrenou a l’apartat de comentaris. Ha triomfat el cas de l’Iban i la seva decisió de dedicar-se al món del pa professionalment. I crec que s’han quedat una mica perplexos de saber que hi ha gent, sobretot per los madriles, que han creat blocs per intentar estalviar-se pagar la factura d’algun restaurant… No sé, tinc una mica la sensació que han descobert una part de l’univers blocaire que no coneixien ni, crec, s’esperaven…

Guillem, que ens ha fet de cicerone i ens ha presentat, ha destacat el dinamisme del nostre col·lectiu i  el fet que un post pugui generar 50 o 60 comentaris en un parell de dies, cosa que es veu que és extraordinària en altres àmbits. En aquest sentit, els he explicat que som un col·lectiu força articulat, que molts ens coneixem personalment i que ens trobem periòdicament en tota mena de fregaos. també els he explicat que som una mica autoreferencials, en el sentit que ens llegim entre nosaltres i la majoria dels comentaris als blocs són d’autors d’altres blocs…

Mireu amb qui compartíem taula…
Personalment, m’he quedat fascinat d’alguns blocs i de les històries que hi ha al darrera. M’agrada moltíssim el que fa en Dani Cortijo a Altres Barcelones. És el tipus de coneixement que sempre he buscat a les visities guiades del Museu d’Història de Barcelona, però ben escrit i de consum a la carta. La narració de la qüotidianeitat barcelonina que fa en Guillem em va captivar: d’això crec que n’hem dit alguna vegada periodisme ultralocal, com el que fa el Felipe a Horta.

La Beli ha estat capaç d’acollonir l’Ajuntament de Sitges per un un projecte urbanístic inversemblant (redundància?) a partir del seu bloc personal i de la plataforma que es va articular al seu voltant. I la regidora de Ciutat Vella, la mítica Itziar, està molt contenta amb la capacitat de mobilització de Barrinant a Ciutat Vella. Flipeu, però, el que van aconseguir alguns dels presents coordinant un munt de blocs per fer un homenatge a Joan Brossa… Ara ja estan preparant una jugada semblant per a Salvador Espriu I què faig jo aquí, vaig arribar a pensar…

i on ens vam reunir…
Per acabar d’arrodonir la cosa, vaig tenir la curiositat de saber qui era un tal Joaquim Borralleras, a qui estava dedicada la sala on ens reuníem. Servidor de vostès, ignorant de mena, es va posar a buscar i va trobar això al web de l’Ateneu: “Joaquim Borralleras fou l’ànima de la tertúlia més coneguda, notòria i prestigiosa de l’Ateneu. Se’n deia la “tertúlia Borralleras” o bé la “penya gran”, i Josep Maria de Sagarra i Josep Pla, membres destacats de la mateixa, la descriuen profusament en els seus textos, tot reconeixent el lideratge que hi exercia Borralleras. Entre 1922 i 1924 fou el Bibliotecari de la Junta Directiva, i durant els anys de la Guerra Civil va actuar com a delegat del Govern de la Generalitat per a la gestió de l’entitat, en l’operació que va salvar l’Ateneu dels assalts revolucionaris d’aquella època convulsa”. Uf, vaig dir jo…


La tertúlia es fa periòdicament i solament s’hi pot accedir per invitació. A poc que pugui, continuaré assistint-hi i mantenint el contacte virtual amb alguns dels blocs que he descobert. Crec que està bé formar part d’aquest col·lectiu i donar el punt de vista d’un dels grups més moguts i actius de catosfera com som els cuinetes. I ara, una exclusiva: sembla que hi haurà categoria Gastronomia en els propers Premis Blocs Catalunya. “Al loro! Que no estamos tan mal, hombre!”

Salut!

Massitet

Crèdit fotogràfic: La foto de la Penya Borralleras és d’en Ramon Manent i me l’ha facilitat Joan Puigmalet.

Advertisements

47 thoughts on “La Gastrosfera.cat, a l’Ateneu Barcelonès

  1. Genial!!! Gràcies per la informació, és molt interessant, algun dels blocs, especialment els de Barcelona, els conec. Esta bé això de la categoria gastronòmica, endavant les atxes!!!

  2. jajajajaj
    Endavant les atxes, Sara Maria!
    Hi ha uns blocs força flipants, la veritat. I crec que es van començar a fer una idea de què és a aixó dels blocs de cuina…

    Besets!

    1. Hola Víctor!
      Moltes gràcies per la visita i pel comentari. Benvingut a casa nostra!
      M’agrada saber que eres un lector de blocsl de cuina. Per cert, que el de la iaia Mercè va ser un dels primers que es van fer en català i dels primers que vam incorporar a la gastrosfera.cat… Quines coses, oi?

      Salut!

    1. Hola Teresa!
      De res. ja saps que ens agrada tenir-vos a tots ben controladets! 😉
      I ja aniré explicant com va això de l’Ateneuesfera. A poc que funcioni una mica, serà molt interessant poder formar-hi part!

      Salut!

  3. Molt bé Massitet,
    Molt bona aquesta crònica, això que dius de l’Ajuntament de Sitges ja estaré al cas, doncs no hi escoltat res però. Tot i que no estic a Urbanisme, des d’ara estaré al cas, jajaja.
    Endavant, si senyor!!

    1. Hola Carme!!
      Estàs a l’Ajuntament de Sitges?? Ostres, què fort! El món és un mocador i Catalunya una de les cantonades! 😉

      Ja em diràs el què!! jajajajaja

  4. Crec que varem tindre molt bona representació a la Ateneuesfera amb la teva presencia, gracies per la informació, espero que ens vagis informant

  5. …què parlant de blogs de bcn per fer-me enveja???? doncs si una micona, però t’ho perdono…( els desconeixia i són intressants alguns d’aquests blocs! )…i la xerrada segur que de nivell…havent-hi en Massitet per allà!!!
    Ptnts
    Ja aniràs informant!

    1. jajaajaj
      Dóna no era per fer-te enveja! És que també són els que em van interessar més, sobretot el dedicat a les Altres Barcelones… Trobo que és un gran descobriment!
      I gràcies, per superpiropo que m’envies! Entre tots encara em posareu vermell!

      Besets!

  6. Genial crònica d’un tema molt interessant. Crec que et mereixies estar-hi present per la feina feta (i endavant que en queda molta) amb la gastrosfera.cat.
    Gràcies per la noticia dels propers premis Blocs Catalunya.
    Una abraçada

    1. Moltes gràcies per les teves paraules, Josep!
      Mira, són d’aquelles coses que fas per convicció i sense esperar res a canvi, i de sobte et trobes amb premis inesperats com aquest!
      Feina? Endavant les atxes! 😉

  7. Quina il·lusió que m’ha fet llegir el teu post!! Vaja, que al final es miraran la “gastrosfera” en català amb altres ulls gràcies a tu i al fantàstic blog “olleta e verdures”. M’ha agradat molt la teua crònica i la foto eixa antiga que hi has posat. Salutacions i ENDAVANT LES ATXES!!!!

  8. Hola Francesc!
    Ai, que m’emociones! Veure com t’emociona el post em posa la carn de gallina, punyetero! Moltes gràcies per les teves paraules, que són una exageració dita des del carinyo! 😉

    Una abraçada ben gran i endavant les atxes!!

    Salut!

  9. Hola: m’ha agradat molt la crònica i quina enveja sana no poder estar una mica més aprop per poder colar-me en una d’aquestes trobades,ja,ja,ja.
    Seguiu aixi!!!

    1. Moltes gràcies per la visita i pel comentari, Silvia! També per les paraules… Ostres, a veure si al final aniré jo però en serem sis més!!! jajajajaaaaa
      I moltes gràcies pels ànims: procurarem seguir així…

      Salut!

    1. Ep, Guillem!
      Gràcies per la visita i pel comentari! Ep, i pel judici tan benevolent que fas del post…
      Ja veus que em va agradar ser-hi i m’encantaria repetir…

      Salut!

  10. Ostres Massitet, una crònica genial!! I també fantàstica la teva aportació a aquestes reunions de l’Ateneuesfera.
    I la notícia dels propers premis blocs Catalunya és fantàstica! 🙂

    1. Hola Mercè!
      Moltes gràcies pel comentari que ens deixes. Ep, em poso vermell i tot!
      Doncs sí, jo crec que això del premi és una gran noticia. De fet, crec que no deixa de ser una conseqüència de la quantitat, qualitat i dinamisme de la Gastrosfera…

      Salut!

  11. M’ha encantat la crònica, és la més completa de tots els que hem estat a l’Ateneuesfera!!!! per cert, fins i tot tens gastrobloguers dins de l’Ajuntament de Sitges……. però la Carme d’on diu que és el Xató….. ai que crearem una Plataforma!!!!! ;))) Espero que a la propera trobada siguis tu el que apostis el “piscolabis”…. fins aviat

    1. Bon dia, Beli!
      Moltes gràcies per la teva visita i per deixar aquest comentari, tan elogiós!
      Ja veus on arriba la influència de la gastrosfera.cat: som un autèntic poder ocult! jajajajja I tens tota la raó, a veure si la Carme es mulla i ens diu d’on és el xató!
      Vist que es pot portar menjar, veure’m si la propera puc dur alguna coseta dolça per berenar. El primer dia no en vaig dur perquè em semlava una mica friki i tampoc sabia exactament on anava! 😉

      Salut!

    1. ajajajajaa
      Calla, calla! De moment, anem fent articles que la cosa està confussssssssssaaaaaaaaaaa!!! jajajaaj
      Gràcies per la visita i pel comentari: ens encanta que els amics ens vinguin a veure!
      Salut!

  12. Ei, genial! Aquest grupet fa molt temps que es reuneix i ja era hora que hi anés algú de la gastrosfera… Segur que els vas saber transmetre a la perfecció la nostra aficó pel tema 😉

    1. Hola Gemma!
      Espero haver-ho fet mínimament bé: no suportaria pensar que vaig pel món confonent sobre la gastrosfera.cat! 😉
      Crec que els blocs de cuina anem rebent poc a poc una visibilitat notable. I si els propers Premis Blocs Catalunya hi ha categoria específica, això ens donarà a conèixer entre un món molt més ampli… No sé, crec que està be com a grupillo, no?
      Per cert, que et vaig citar com a referent claríssim de la Gastrosfera. No vegis la cara que van posar alguns quan van saber que ja estàs a prop del milió de visites!!! 😉

  13. Sí, sí, ja ho veig, d’aquí a poc hi haurà qui estudiarà el fenomen d’olleta de verdures!
    Esteu fets uns cracks!
    Enhorabona Massitet i Kisumenja!

    1. Hola Xaro!
      La trobada va estar molt interessant. Sobre l’efecte de la nostra visita… No crec que fos impressionar, però sorprendre una mica sí!!

      Salut!

  14. Osti, tu, molt interessant! Personalment, no me n’adonava que en realitat som una mica “marcianos” (com el Marcial ;b) en el sentit que funcionem amb parametres molt diferents a la resta de la blogosfera. M’hagués encantat assistir-hi, perquè imagino que devia ser superenriquidor.

  15. Hola Calpena!
    La veritat és que hi va haver una part de “xoc cultural” en la trobada, ja que és ben cert que funcionem d’una manera un pèl curiosa, vist des de fora. Però clar, és això que van descobrir els antropòlegs, no? Com que per nosaltres és el més habitual, ho trobem “natural”…
    I prenc nota del teu interès per assistir-hi… 😉

    Salut!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s