Dos formatges anglesos (i cap és l’Stilton!)

No hi ha res com anar ben documentats per la vida, senyores i senyors. Si nosaltres no haguéssim llegit diaris anglesos mentre ens estàvem a Canterbury i la nostra estimada Mar no ens hagués posat en contacte amb el nostre admirat Iban (eskerrik asko, mestre!!!), avui no estaríem escrivint aquest post de lloança als (dos) formatges anglesos: el Cheddar Lincolnshire Poacher i el Kentish Ashmore. Paraules majors, estimats!

No som especialistes en formatges i per tant no us podem dir gaire cosa sobre la seva producció. Només dir-vos que tots dos estan fets amb llet de vaca sense pasteuritzar ( o sigui, viva) i que destaquen per tenir un sabor penetrant que acaba amb una amorgor subtil (més potent al Cheddar). El Cheddar té una textura més granulosa (ens va recordar un bon Parmesano Reggiano) mentre que l’Ashmore era més cremós, tot i ser de pasta dura. En aquest cas, a més, se li fa una mena de vena blava natural que fa que algun bocí recordi a un bon formatge blau… Ei, com per plorar…

IMGP2424

Els dos que nosaltres vam poder comprar estaven elaborats per petits productors artesans que treballen amb molt de respecte per la matèria primera i una cura especial pel que fa als cicles de producció: no sempre en pots comprar! El Cheddar és d’una petita granja regentada per la familia Read. El Ketish Ashmore solament el fabriquen els Cheesemakers of Canterbury, una empresa que treballa amb granjers locals i que s’ha fet famosa per aquest formatge, guanyador de diversos premis…

És una autèntica llàstima que, tal com ens diu l’Iban, aquests formatges siguin dificils de trobar a Catalunya i al conjunt de l’Estat espanyol. És, a més, una injústicia. Afectats clarament per la mala fama que pateix la gastronomia anglesa, no tenen el prestigi que puguin tenir altres grans formatges europeus. Una pena, perquè un servidor no pot anar tant com voldria a Anglaterra per poder comprar-ne…

Si us els trobeu per la vida, no dubteu en agafar-ne un bon tros, per l’amor de Déu! Amb una mica de pa de qualitat ( a la foto, dos anglesos artesans…) i una cervesa Ale del país són una cosa ben semblant a una petita joia gastronòmica… A Anglaterra hi ha vida (intel·ligent) més enllà de l’Stilton…

Salut!

Massitet

Advertisements

9 thoughts on “Dos formatges anglesos (i cap és l’Stilton!)

  1. Recomanacions apuntades!. Serà qüestió de posar fil a l’agulla i veure si en podem localitzar algun aquí (suposo que no, però per intentar-ho que no quedi). Sempre ens queda l’excusa de tornar a Anglaterra!

  2. Me debato entre considerar una desgracia o una fortuna que el queso británico (como tantas y tantas cosas) no salga de la isla y sea un auténtico desconocido. Por un lado, da mucha pena, ya que la ignorancia es prima de la osadía, y siempre se oyen burradas acerca de los productos y la gastronomía británica. Por otro lado, da como un gustirrrrrrinín muy especial el saber que en cada visita a la isla vas a poder disfrutar del placer furtivo de unos quesos excelsos, superlativos. El Poacher para mí (sobre todo en su variante Blue Vein) es simplemente “lo + plus” 😉 Y así podríamos hacer una larga lista… ¿qué decir de su cerveza? Bueno, no sigo que me caliento. Salut!

  3. Hola estimats!
    Veig que hi ha un grupet de seguidors dels formatges anglesos. Bé! Amb la nostra particular creuada en defensa de la cuina anglesa, ens encanta veure-ho! 😉

    Gloria, anota, anota. Aquesta variant del Cheddar en particular és brutal.

    Iban, jo a estones crec que és una mala passada. Però pensat de manera més serena, estic amb tu: millor que no surti gaire. Primer, perquè probablement conservarà millor les seves característiques: la globliatzació no sol sentar bé a molts productes… I després perquè és un afegit molt interessant quan viatges pel món saber que hi trobaràs coses que només estan allà. I la cervesa… 😉

    Sara Maria, mira el que diu la gent de Fem un mos. Jo també m’apunto a la compra i gràcies per l’avís! A veure si trobem aquesta variant a Barcelona…

    Mar, sabia que aquest post t’agradaria! Ja m’ho vas avisar i ja has vist que vam complir la paraula! Van durar tan poc, però…

    Marta, quines vacances ideals, eh??? Jo també m’apuntaria a uns dies a Londres…

    Besets a tots i a totes!!!

  4. jajajaajNo em tentis Marta, que no puc i malgrat això encara et diria que sí!
    De moment, em conformaré visitant el Colmado de Vila Viniteca, a veure quin Cheddar tenen…

    Besets!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s