Carxofes amb pernil

Els nostres amics d’Euskal Herria, com els de Barcelona, ens tenen ben fitxats i saben perfectament què ens agrada. Per això, de regal de noces ens van donar una capsa farcida de productes de la terra: espàrrecs, pebrots del poquillo i tomàquets ecològics de Conservas Pedro Luís; carxofes i menestra de Conservas artesanas Anko, Ibarrako Piparrak, formatge del Roncal, dues ampolles de txakolí (una de Bizkaia i una de Getària) i un parell de reserves de la Rioja alavesa. I la joia de la corona de la nostra despensa: tonyina en oli feta de casa! Total, que portem uns mesos recreant els nostres moments de joia gastronòmica per terres basques i volem compartir amb vosaltres una recepta.

Simple a més no poder i efectista de nassos
La recepta en qüestió no pot ser més senzilla i surt de les recomenacions gastronòmiques que fa la conservera Pedro Luís per gaudir dels seus productes. Només necessiteu un pot de carxofes en conserva, un parell de dents d’all, una culleradeta de postres de farina, una mica de mantega i 50 grams de pernil salat del vostre gust. Nosaltres, per fer honor a unes excel·lents carxofes vam emprar el millor pernil que coneixem per a aquests casos: les virutes de pernil ibèric MR que venen a les xarcuteries Andreu.

carxofes_pernilAgafem els dos dents d’all i els sofregim amb la mantega en una cassola ampla. Mentre, escorrem les carxofes i guardem el líquid.  Quan l’all comenci a daurar-se, hi posem el pernil i al cap de poca estona la farina. Ho removem tot i llavors afegim el líquid. Ho deixem coure cinc minuts i hi incorporem les carxofes. Ho deixeu dos minutets més i ja es podrà treure. Quedaran unes carxofes molt saboroses i lligades per la salseta sortida de barrejar la farina amb el suc de la conserva…

Òbviament, aquesta recepta es pot fer amb carxofes fresques, que caldrà pelar fins deixar el cor i bullir-les a foc baix per a que no es desmuntin. Queda un plat que fa goig a la vista (o sigui efectista…) que es pot menjar tant com a platillo en un àpat basat en tapes, com a entrant d’un menú amb plats més contundents o com a acompanyant de carns, tant a la planxa / brasa com guisada…

Salut!

Massitet

Anuncis

13 thoughts on “Carxofes amb pernil

  1. mira que fa un parell d’horetes que he dinat (i bé, una cremeta i peixet a la planxa) però amb plats com aquest la gana torna vulguis o no! Sóc fan de les carxofes (mmm…. no se si existeix el grup al facebook, ho consultaré :P) i amb pernilet mmm quina pinta!

    Bona recetpta Massiet!

    salut!

  2. Hola estimats!
    Tenia la convicció intima que aquesta recepta agradaria… Les coses senzilles fetes amb bon producte sempre criden l’atenció. Gràcies per dir-nos-ho amb tant d’humor i carinyo!

    Roger: em comprometo solemnement a no penjar més posts amb receptes així al migdia. A partir d’ara ho faré havent dinat! 😉

    Mar, un dels grans descobriment que vam fer a Euskadi van ser els conserves de qualitat. Sempre havien estat allà, però les havíem ignorat olímpicament. Fes la prova i veuràs!

    M’alegra veure aquest ull amb ulleres modernilles per aquí, Josep Maria! Gràcies per primera visita. Bé, no són les carxofes rostides de l’Àtica, però no estan geeeeeeeeeeeens malament…

    Martí! Veig que el problema no és l’hora de penjar-les. No sé quan posar-les, doncs! jajajaja La clau està a la salseta. Una vegada vaig fer la mateixa combinació però en sec i en fred i la cosa no tenia cap interès…

    Salut, estimats!

  3. Carxofes del nord!!! boníssimes, però jo les faig servir quan no és el temps de les carxofes. Ara toca posar-se guants, netejar-les, que bullin a foc baixet…
    Una recepta excel·lent!
    PTNTS
    Dolça

  4. Acabo de sopar unes carxofes amb pernilq ue ni t’explico!

    Les he fet bullides i despres les he saltejat amb pernilet i una unça de mantega i GENIALS!

    Realment portava tota lña tarda pensant en les carxofes jeje.

    salut!

  5. Hola a tooooooooots!
    Dolça, tens tota la raó del mon: ara toca posar-se guants i paciència…

    Pingue, el que esta com el perro de Pavlov soy yo con tu post sobre el Celler de Can Roca. Hem d’anar, però JA!

    Martí, me n’alegro! Decididament, he de provar de fer-ho amb carxofes fresques, que la cosa deu estar per morir-se gust! Gràcies per tornar i dir-nos que has fet una versió i que t’ha agradat. Encantats, Martí!

  6. Les acabo de fer per sopar!!
    Molt rebones! Tot i que jo no tenia virutes de pernil ibèric 😦 … tenia taquets de pernil serrà Navidul (que no és el mateix, ja ho se ja!). Però ja se sap que estem en crisi no??? Ara bé la combinació ha quedat suau i molt gustosa. Moltes gràcies per la recepta!

    1. Hola Nuni!
      Moltes gràcies per venir a casa a dir-nos que us ha agradat una recepta del nostre blocs. Jo crec que el secret està amb la salseta que es fa amb la farina i el suc de les carxofes: les amoroseix un munt!

      Molts besets guappa!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s