Anxoves, allioli, pebre vermell. Aquesta combinació és un dels records gastronomics més reiteratius que tinc de la meva infantesa. El que em crida l’atenció, però, és que aquest combinació la devia menjar, de petit, un parell de cops. Un parell d’estius, per ser més precisos. Prou com per a quedar-se clavada a la memòria gustativa…
La torraeta (torrada) de Cabanes
Cabanes és un petit poble (no arriba als 3000 habitants) de la comarca castellonenca de la Plana Alta. En aquest poble, el meus pares conservaven uns vells amics de la familia, que havien viscut a la casa que hi ha jut davant del forn. Des de sempre havíem mantingut contacte i a l’estiu, quan erem petits, la meva germana i jo hi anàvem a passar algunes setmanes. El darrer any que hi vaig anar, per a que us feu una idea, devia tenir uns 10 o 11 anys.
Doncs bé, en alguna d’aquestes estades vaig provar una torrada que portava els tres elements tan racordats. Els fills d’aquests amics de la familia, amics de la familia al seu torn, van regentar durant uns anys una tasca, una mena de taberna on servien algunes coses de menjar, entre les quals la que jo anomeno “la torraeta de Cabanes”. L’elaboració no podia ser més senzilla: agafeu una llesca de bon pa i el torreu lleguregament, tot just que comenci a cruixir. Llavors, la pinteu ben pintada del vostre allioli preferit, hi poseu unes anxoves en oli de confiança i ho acabeu espolsant una mica de pebre vermell dolç (jo sóc un gran fan del de la Vera) i ho poseu a gratinar uns minuts. No massa, que l’anxova no es torri i faci un gust massa fort. Tot just que l’allioli comenci a posar-se nerviós fent una mica de bombolletes.
Un bon vas de vi negre, mediterrani, potent, un pèl astringent. Ja no cal res més…
Massitet
Colló nen, això ha de ser bo, però bo de veritat, de caure les llàgrimes de pur gust!! veig que t’agraden les torrades gruixudes… a nosaltres també! petons rei!
Collons, xiquets, això sí que és rapidesa! Encara no l’he penjat i ja heu deixat un comentari! jajajajaj
La veritat és que esta bó de veres, que diem al meu poble. I la torraeta gruixuda és imprescindible; si no, no m’hi poso!
Salut guappos!
Ha d’estar bonissim aixo, em sembla que ho fare, pero no un dia que s’hagi d’anar a pencar, ja que els alumnes cauran d’esquena amb l’ale d’all i oli i anxova. PTNTS
Dolça
Massitet
Vaja torraetes aquestes, sens dubte per amants d’emocions fortes. Han d’estar mortals però, només cal entaular-se i gaudir-ne a tope.
Una abraçada
Sens dubte genial!! Qualsevol tarda cau…
Hola estimats!
És una torraeta de potència considerable, certament, Però si la proveu estic convençut que repetireu. Estic amb tu Sara Maria: és genial! Sobretot, però, no us oblideu del gotet de vi negre, queda molt bé i ajuda a baixar-la!
Certament, Josep, mereixen entaular-se. I és per un dia que després de dinar o sopar no tingueu cap compromís, Dolça: més val que la gent que tingueu al voltant sigui de confiança!
Només llegir-la m’han vingut ganes de menjar-ne. Aquesta caurà, segur!!!
no m’estranya que te’n recordis, jo tampoc oblidaria una menja tan potent com aquesta; visca la cuina mediterrània!
Hola, estimats!
Ei, si la proveu ja em direu el què. Manel, és veritat que si la proves no l’oblides!!!
Salut!
Però aquell dia… res de petonets, oi? 😛
Res de petonets! Però res de res, eh?
Bé, això si no t’agrada l’allioli, és clar…
Això no és una torraeta, és una supertorraeta. Ha d’estar de vici. D’aquelles coses que s’han de repetir per donar-li un homenatge al cos. Salut!!!!
Hola Olles somrients!!!
És una supertorrada de consum moderat!!! Estic d’acord amb tu que cal repetir de tant en tant, però amb períodes d’abstinència llargs. Si no, pot provocar addicció!!
Besets!!!
jo les recordo mes be com un entrepa xicotet: un tximet blanquet obert i dins
els mateixos ingredients, despres el tanques i en una paella ssense oli el torres una miqueta tomba i tomba presionan-lo per a que quede ben planet
Bonissim!!!!!!
Hola Manger!
Ostres, jo no la recordava així! És veritat! La propera vegada la faré així i tornaré a penjar el post…
Besets!
Ara mateix en faré un parell, mmmmmmmmm