A casa de la meva mare, pollastre rostit sempre ha estat sinònim de pollastre al forn amb patates. És cert que recordo algun rostit de festa major (sobretot Nadal) que escapava d’aquesta definició. Però és encara més cert que el rostit de pollastre quotidià, el de dia de cada dia, era aquest que us explico avui. Això, que per mi era ben natural abans de venir viure al Principat, em va començar a semblar exòtic quan vaig veure que aquí, els rostits, no solen portar patates. I si en porten, no es rosteixen amb el pollastre. Per això em fa certa festa compartir una manera de menjar pollastre rostit que pot ser una mica revolucionària vista amb ulls del Principat.
Una mena de fast food… de qualitat (és clar!)
Quan eres fill d’una familia fornera, aprens que a casa teva les coses cuinades al forn són una mena de fast food; una mena de recurs fàcil per tenir a punt un plat que no dóna gaire feina. A fi de comptes, fer unes patates al caliu, unes verdures al forn o el pollastre que avui us vull ensenyar és bén fàcil i ben ràpid quan tens un forn al costat que no baixa dels 200 graus en tot el dia. I sobretot, és ben fàcil quan tens algú treballant-hi tota la matinada i tot el matí… Segur que no es cremarà! Per tant, encara que pugui semblar estrany, a casa meva menjàvem pollastre rostit els dies que la feina no deixava cuinar una altra cosa. Per fer el pollastre al forn en patates, el fast food familiar, necessiteu això per a dues persones:
- Una cuixa i recuixa de pollastre per persona
- Una patata grossa o dues de mitjanes
- Una parell de pastanagues ben ufanoses
- Una ceba gran o dues de mitjanes
- Oli d’oliva verge extra, llorer, cognac o vi ranci, sal, pebre i aigua
Preparar-lo també és ben senzill. Talleu les patates a rodanxes de mig centímetre de gruix i es escampeu per sobre de la safata d’anar al forn, que prèviament haureu untat amb oli. A sobre d’aquesta base hi poseu la ceba tallada a galls gruixut i la pastanaga tallada a trossos regulars una mica grossos. Llavors, poseu el pollastre salpebrat i ho regut tot amb un vas de 100ml que haureu omplert amb un terç d’oli, un d’aigua i un altre del licor que més us agradi per rostir. La fulla de llorer la posarem ara.
Ho poseu al forn mitjà (al voltant dels 200º) ben tapat amb paper de plata, com se féssiu una papillote, durant mitjà horeta. Ara treureu el llorer o l’herba aromàtica que hagueu posat: si la deixeu més estona us amargarà l’àpat… Llavors ho destapeu i, si voleu, podeu baixar una mica el forn cap als 150º. Per acabar-ho, si voleu, podeu donar-li un cop de gratinador de 10 minutets: deixarà la pell ben cruixent i donarà un color daurant ben bonico al pollastre. Les patates, en canvi, queden mantecoses a més no poder, a mig camí entre el puré i el fregit. Excel·lents, gairebé millors que el pollastre mateix…
Per beure, vosaltres mateixos. Els amants del vi li buscareu un vi bé amb un punt d’alcohol, bé un punt astringent, bé un punt acidós, que ajudi a baixar la cosa i netejar una mica la boca, que us quedarà ben untuosa. Però a mi una bona cervesa una mica pujada de grau i/o amb doble fermentació sempre em vé al cap, quan veig aquest pollastre al plat…
Salut!
Massitet
Prenc nota! Aquesta m’ha cridat l’atenció i ho intentaré. Ja saps que cuinar “no es lo mío” però crec que ens en sortirem.
Gràcies per compartir receptes de tota mena.
A.
tot i que sóc més de rostir a la cassola, a vegades també m’agrada fer el pollastre al forn, igual com el fas tu, amb patates, ceba i pastanaga (i una mica de tomàquet). estic d’acord que les patates, com quan fas peix al forn, són el millor del plat.
visca el fast food casolà!
M’ha semblat un plat de “fast food” de cinc forquilles. Tingues la seguretat que el faré, i més d’un dissabte, que és el dia que vaig més de corcoll.
Òndia, disculpa: Sóc el d’abans: l’Enric de la “Samfaina” (l’Assur és el meu nick en els blocs d’òpèra, i en els blocs de WordPress el nom queda gravat).
Hola Assur / Enric!
No cal que demanis disulpes ni que ens ho expliques: ara ja sabem que ets tu! Moltes gràcies de nou per les teves visites, tan agradables!
Salut!
Genial!
Gràcies, parella! 😉
una variant:
les patates es poden fer a part en una altra plata de vidre etc, tallades com quan les preparem per bullir, es salen i pebre una fulla de llorer tabé si es vol., Ben regadetes amb oli, quan falta una mija hora o 20 minuts per treure-les s’hi afegeix un all porro tallat petitó, a la juliana, es ben remena, i deixa-les acabar de rostir amb una remenadeta de tant en tant.uuummmmm .
El pollastre es fa en una altra plata acompannyat de berginies obertes per la meitat, amb la punta del ganivet es ratllen pel damunt quedant com un quadrícula. es salen i es deixen caure mentre es rosteix el pollastre. de tant en tant es reguen amb el suquet que es després del pollastre fet amb l’oli, una part d’aigua i la part de conyac o licor.
Hola Carme!
Moltes gràcies per la visita i sobretot per haver-nos deixat aquesta recomenació! Té molt bona pinta i això deu estar de la muerte!!! No dubtis que ho provarem.
Salut!
Té una pinta deliciosa.
A més, la recepta m’ha agradat 😉
Moltes gràcies per compartir-ho!
Hola Laura!
La veritat és que és un plat de tret segur: sempre que el fem, ens ho pasem bé menjant-lo!!! I de res!!! En tot cas, gràcies també a tu pel teu bloc i per compartir coses amb tots nosaltres!!! 😉
Bon dia!
L’estic fent tot just ara i tot i que te bona pinta.. ha passat mitja hora i encara està ben cru (tinc el forn a 210) ara he tret el paper de plata i el deixaré 15 minuts més aviam si s’acaba de rostir!
Hola Carlota!
Veig ara el teu missatge! Com va quedar, el pollastre finalment? Espero que bé. El consell que ara et dono arribar tard, però no et guiis pels temps, guiat per l’aspecte: ha de quedar daurat com a la foto! I si es va quedant sense suc, li pots anar afegint una mica més de la mateixa barreja…
Ai, ara m’he quedat neguitós: explica’m com ha anat, val??
Sóc del centre del Solsonès, la meva mare sempre l’havia fet amb patates (em pensava fins avui, doncs, que es feia així arreu). La meva mare de família fornera i a més de fonda. Salut! Molt bon plat!
Jo el faig els diumenges com a plat de colla, fills, joves, nets… Hi afegeixo butifarres , ventresca, conill i trossus de costello. En el cas de que en sobri , cosa estranya, ho pico tot i ho faig servir per macarrons. Tots s’en llepen els dits.