Assajant panellets

Com ja sabeu el lectors més fidels d’aquest bloc, el proper divendres celebrem la castanyada amb els nostres amics a casa nostra. I un servidor, que sembla que li van els reptes impossibles i li agrada patir, ha decidit fer-se càrrec dels panellets. Res de particular, si no fos que no n’he fet mai! O sigui que aquest cap de setmana he decidit fer una prova de panellets abans de fer el quilo que vull fer per la castanayda. La prova l’he feta seguint la recepta que venia amb el Pac Panellet que he comprat a Casa Gispert i del qual us vaig parlar aquí. La recepta és molt senzilla: la meitat de sucre que d’ametlla rallada i quatre ous per cada quilo d’aquesta barreja.

Barregem el sucre i l’ametlla i després afegim l’ou sense batre. Ho treballem tot fins que aconseguim una pasta homogènia. Llavors, la gent de can Gispert diuen que cal deixar reposar la pasta 24 hores per a que surtin millor. Si no tenim temps per reposar-la, diuen que la treballem una mica més i llestos. Aquí va la síntesi del primer asaig:

  • Estan molt bons de gust. No són massa dolços i tenen força gust d’ametlla.
  • Textura correcta. Són fins, el sucre no cruix i no estan ni massa tous ni massa secs
  • He de contralar la temperatura del forn. De sota se’ns ha cremat una mica i no estaven daurats del tot
  • No he fet cas de les indicacions i els pinyons no s’han enganxat. Per això de pinyons n’hi ha solament un i no gaire afortunat…
  • Són massa grossos. L’estri que he fet servir de mida és massa gros..

La cosa, doncs, no ha anat malament, però hi ha coses per millorar. Per dir-ho d’una altra manera, estem en el camí correcte i si seguim així el divendres podrem menjar uns panellets més que correctes. En resum, que sóc optimista. Ja us ho contarem havent passat la castanyada…

Massitet

Advertisements

13 thoughts on “Assajant panellets

  1. Hola Francesc!
    Natros és el primer any que els fem! Sempre me’ls havia regalat ma germana, que es fornera, o els compràvem fets a pastisseries de Barcelona. Però mira, enguany ens hem embolicat!
    Igual és la primera vegada i l’última!

    Encara plou tant per allà?

    Salutacions!

  2. Un any, els de la classe del meu fill petit, com que l’escola era a tocar de casa, van venir a coure els panallets que havien fet. Vam estar més d’una setmana intentant eliminar la pudor de vainilla -sí, sí: de vainilla, de vainilla!- que es va impregnar no només al forn, sinó a tota la cuina. Marededéusantíssima!… Jo la sentia fins i tot quan estava treballant! Però no t’ho perdis: Ens va dir que havien sigut els que més èxit havien tingut, ja que van ser els primers que s’havien acabat.

  3. Són fàcils de fer, sobretot vigileu la cuita, han de quedar al seu punt, més aviat cruets que passats, d’altra manera semblen perdigons ( de durs que queden)
    Jo cada any en faig per a tota la família, uns tres kg d’ametlla, que en total surten uns 6 kg de panellets (a repartir) però aquest any amb l’excusa del règim he decidit que els faci un altre i me’ls reparteixi a mi, en faré mig quilet per a us i consum de casa i prou!
    PTNTS
    Dolça

  4. Yo creo que he pecado al ponerles boniato en la mezcla. Mañana haré otra tanda de panellets esta vez sin boniato y a ver que tal quedan…Y seguramente seguiré vuestro consejo de dejar la masa 24 horas!

  5. Hola a tothom!
    Ens ho hem passat molt bé llegint les vostres històries amb els panellets. Enric, ja t’imagino ensumant a la feina notant l’olor de vaïnilla! Amb la kisumenja em rigut molt, llegint-te! jajaja

    Dolça, moltes gràcies pel consell de la cuita. La veritat és que jo he intentat molta temperatura precisament per a que es dauressin ràpid i no es coguessin massa. Però me n’he passat! Veure’m el proper round…

    Arantxi, jo vaig aprendre a fer panellets amb la meva àvia, que mai havia posat boniato ni patata. I la recepta de Casa Gispert tampoc en porta. Això de les 24 hores tampoc tinc clar per a que és, però tinc la impressió que ha ajudat a que el sucre no és notés… No penso provar que passa sense deixar-la 24 hores!

    Sara Maria, demà al quiosc! Encara estic a temps de trobar informació útil i encara hi haurà alguna recepta original per donar un cop d’efecte divendres al vespre. I això dels pinyons sí que em té preocupa una mica, però miraré de fer-ho com diuen els de Gispert: passant-los per clara d’ou poc batuda….

    I moltes gràcies pels ànims, Xaro! Ja us contarem (i us mostrarem…) com ha anat la cosa!

    Massitet

  6. massitet, vas pel bon camí però els hauries de guarnir una mica més. fes-ne també amb ametlles picades, banyats amb xocolata (són els que tenen més èxit, en forma de castanya), amb la cirereta confitada, amb cafè, amb sujcre glas, amb alguna melmelada… que no hi falti varietat ni color. i, sobretot, ben poc forn, l’altra dia vaig sentir la ruscalleda a la ràdio que parlava de tres o quatre minuts, només perquè s’enrosseixin un xic.

  7. Hola Manel!
    Moltes gràcies pels teus consells, especialment el de la cocció: és el que més me preocupa!
    Sobre la varietat, ja tinc el material per fer-ne de fins a set maneres… Però com que mai n’havia fet, abans d’embolicar-me a fer variants, volia assegurar-me la base: fer un bon massapà i provar la cocció…

    Salut i gràcies!

    Josep Àngel

  8. A més a més de cura amb la cocció, s’ha de tenir un munt de paciència per enganxar els pinyons, perquè tot i fer servir els “truquis” que anem recollint, déu-n’hi do el que costa que s’enganxin els condemnats!

  9. Hola Glòria!
    Et contesto quan ja m’he barallat amb els pinyons i et dóno to la raó: vinga trukis i com cosa que s’enganxin, els punyeteros (per no dir-los una cosa més grossa…) jajajajajajajaajajja

    En tot cas, ja estan fets i cosa ha anat bé. A veure si aquesta setmana trobo una estoneta per penjar el post, que anem molt atabalats!

    Besets!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s