La rapa i lo sep

Aquests primers dies de setembre, endreçant papers que tenia pel despatx m’he trobat un full de llibreta arrancat on hi havia escrites dues frases que es poden trobar, pintades al fresc, a les parets del Celler Cal Pla a Porrera (Priorat). A la comarca hi vam anar l’any 2006 per celebrar que havia acabat la tesi doctoral i ja ni recordava que havia apuntat aquestes oracions.

Avui us les passo perquè em van semblar genials i entranyables: pintades a finals del XIX o principis del XX (en la primera apoteosi del Priorat vinícola) recullen a parts iguals mostres de sabidura popular i d’aquell sentit de l’humor, un pèl sorneguer i fotedoret, que se’n fot del mort i que el vela. Al seu torn, permeten observar perfectament la millora que va portar l’amic Pompeu a la nostra llengua…Són aquestes dues petites joies:

  • La rapa dona al vi astringència, coló, brillo i permanència
  • Lo sep vol terreno adecuat, com és en lo Priorat

Si mai aneu al Priorat, visita que recomenem apassionadament, no dubteu a passar pel Celler Cal Pla. Les roans són diverses, a més de poder disfrutar de la dotzena d’oracions d’aquesta mena que hi ha pintades a les seves parets. Les instal·lacions, també decimonòniques i al soterrani d’una casa pagesa enorme situada al centre de la vila mareixen una visita. A més, hi podeu comprar el que està considerat pels entesos un dels millors vins blancs catalans i del conjunt de l’Estat, el Mas d’en Compte Blanc. També destaquen molt alguns dels seus negres.

Per cert, si mai aneu a Porrera, no dubteu a hostatgar-vos a Cal Porrerà. Suprema…

Massitet

One thought on “La rapa i lo sep

  1. Gràcies wapa!!! Aquest cap de setmana baixo a Barna i ja tenia pensat anar a Gracia a menjar-ne!!! Ja et diré que tal.
    La pasta filo, jo a lúnic lloc on la trob es al corte Inglés. Els paquets son bastant grans (unes 20 fulles), però es pot congelar sense cap problema.
    Una abraçada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s