Apple crumble, by Hofmann

Com podeu comprovar fent una mirada a l’apartat de categories del bloc, el tema dolços, postres i pastissos no el tenim massa treballat. Com qui cuina a casa majoritàriament és un servidor i no sóc precisament fan del dolç, doncs el nostre menú se’n resenteix.  I això és un problemilla, perquè quan tenim convidats sempre ens queda penjant el postre. Això ens ho solen resoldre els convidats, la veritat, perquè sempre ens acaben preguntant “Què portem?”. I nosaltres, disimulant i com qui no vol la cosa, acabem contestant “Ah! mira, doncs si vols dur el postre…”. Però hem decidit que això ha d’acabar, i ens hi hem posat a provar postres facilets però resultons per entrar en el aquest mundillo i anar avançant. I l’apple crumble, versió Mey Hoffman és el primer experiment

Apple crumble de la Mey Hofmann, amb crema anglesa
Jo  havia sentit a parlar diverses vegades de l’apple crumble, però no sabia molt bé ni que era ni com es feia. I resulta que al número de maig del Descobrir Cuina surt una recepta de l’Escola d’hosteleria i restaurant Hofmann, de Barcelona, Vaig veure que encaixava perfectament en el pla de postres que hem dissenyat i ens hi hem posat. Amb les indicacions que es dono han sortit quatre racions, partint de la base que és un postre força potent.

  • Per a la poma:
  • 1 poma golden, que es més dolcenca (uns 250 grams, que era grosseta)
  • 1 mica de canyella en pols
  • 50 grams de sucre
  • 20 grams de mantega, aproximadament
  • Per al crumble (la pasta, per entendre’ns)
  • 50 grams de farina
  • 50 grams d’ametlla ratllada
  • 50 grams de mantega
  • 50 grams de sucre

Agafem la poma, la pelem i la tallem a daus. La passem per la paella, on estarà la mantega ja desfeta. Quan la posam comensi a soltar el seu suquet, posem el sucre i la canyella i ho anem removent. La textura la podeu decidir una mica vosaltres. Hi ha qui diu que ha de quedar com una mermelada. Nosaltres hem optat per deixar la poma una mica grossa, que es noti. Quan ho tinguem al punt que volem, ho posem en un motllo per anar al forn.

Per fer la pasta, posem els quatre ingredients junts en un bol de treball i els amassem amb la ma tots junts, tal com raja. La idea és que quedi una massa rugosa, com de sorra de la platja i apilotonada, com petits grumolls. Quan els tinguem, els posem per sobre de la poma i ho enxufem tot al forn a 180 graus uns quinze minuts. També es pot parar quan porta deu minutets i posar el gratinador per a donar-li color.

Per acompanyar-lo, es veu que el més habitual és crema de llet o gelat de vainilla, que contrasta amb la tibior amb que es serveix aquest postre calentó. Nosaltres, en plena tasca investigadora, vam decidir provar de fer una crema anglesa per acompanyar-lo, que trobem que queda molt bé amb un postre tan british com l’apple crumble. Amb les mides que us dona va sortir uns 150 grams de crema:

  • 250 grams de llet
  • rovells d’ou
  • 2 cullerades soperes de sucre
  • 1/2 tija de vainilla   

 Posem la llet al foc amb la vainilla i quan arranqui el bull li baixem el foc al mínim. Apartem part de la llet i l’altra la mantenim al foc calenta. Batem en una cassola els rovells amb el sucre i quan banqueji, hi afegim la llet reservada i refredada. Quan estugui ben barrejat, anem tirant a poc la llet que em mantingut calenta i quan la tinguem tota a dins, apropem la cassola al foc sense parar de batre. La idea és no parar de batre en tot el procés. Ho mantenim a prop del foc sense que arranqui el bull (això és clau: si bull es talla la crema!) fins que tingui la textura que volem. Ja la veieu a la foto, cremoseta, liquida però densa…

Us ho dic de veritat, queda bo bonic i barat. En farem més i el posarem de postre als propers convidats que tinguem a casa. No trigues ni mitja hora en fer-ho i el resultat és molt més espectacular del que pugui semblar per un procediment, de veritat, tan simple. A més, adment variacions amb altres fruites, com una molt atractiva que proposa el Gourmet de Provincias amb préssec. Lligat amb aquesta, se m’ha acudit fer-lo amb albercocs. I posats a ser golosos, penso fer una prova amb platan, que a Kisumeja li agrada molt

Per cert, que el post de Gourmet que dedica al crumble m’ha fet estimar una mica més aquest postre. Segons explica, l’origen està lligat a la Segona Guerra Mundial, quan les mestresses de casa no disposaven dels ingredients habituals i es van empescar aquest postre a partir del que tenien. M’agrada, aquesta història. És admirable…

Massitet

Advertisements

10 thoughts on “Apple crumble, by Hofmann

  1. Ooooooohhh!!! Se’m torna a fer la boca aigua només de mirar les fotos i llegir el post. Aaagggg…. I fes, fes proves, amb plàtan i amb el que vulguis que jo ja “melesmenjo”. Jejejeje.

  2. Je je je, a casa els convidats ja saben que les postres són cosa meva. Per això sempre porten el vi… 😉
    Per ser de les primeres postres que feu, tampoc trobo que siguin tan fàcils, eh? I amb la complicació de la crema anglesa… d’això jo en dic començar amb molt bon peu! A veure si ara us animeu a fer més receptes dolces 🙂
    Precisament, el crumble és un tipus de pastís que em falta de fer, potser perquè es serveix calent i s’ha de fer al moment… sempre acabo triant una altra recepta. Però la veritat és que tinc moltes ganes de provar-lo, aquest i l’strudel. A veure si no parlo tant i m’hi poso!
    La pinta de la crema anglesa és genial, crec que vau encertar molt bé la combinació. Felicitats, us heu iniciat al món dolç amb una matrícula d’honor!

  3. Hola a tothom!
    Gemma, no saps quina ilusió em fa que em posis una matrícula d’honor!!!! OOOOOOOOooooohhhhhhhhhhh!!!! La millor gastropostreblocaire ens diu que anem molt bé!!! Això no passa cada dia, tu!
    Per cert, l’strudel serà una incursió propera… Tens alguna recepta de confiança, vull dir, que trobis correcta i vàlida? Merci… Quan provis el crumble explicans-ho, eh???

    Mar, kisumenja i jo no sabem com interpretar això de “una altra cosa de les que m’agreden dels anglesos…” 😉 Tens alguna recepta de crumble d’origen anlgo. Vull dir, potencialment més genuina?

    Juan Luis. Intepreto que t’agrada molt la cuina de la May. Suposo que ja no saps, però al bloc del programa Cuines de TV3 pots trobar una dotzena de receptes de la May Hofman, de quan va sortir al programa. D’altra banda, fa un parell de números del Descobrir Cuina que surt la Hofmann a les fitxes que la revista encarta amb receptes que han sortir al cuines. Suposo que encara en sortiran a algun número més. No sé si les tens o no; o si t’interessa tenir-les. En tot cas, que ho sàpigues…

  4. Res, és simplement que tinc amics i fins i tot família amb la nacionalitat britànica. I el cap de setmana passat en vaig veure uns quants. De fet, ja ho esbrinaré perquè d’ells/elles cuina gaire, però almenys el nòvio de ma germana està interessat en la gastronomia del seu propi pais.

  5. Hola, em preguntes per una recepta de strudel…
    Precisament aprofito per dir-te que et falta la web del Karakia dins l’apartat de webs mediàtiques de cuina 😉
    En aquesta web hi ha totes les receptes que surten al programa tal i com l’expliquen els protagonistes. En el programa dedicat a Alemanya, unes noies van fer l’strudel i hi ha la seva recepta:
    http://www.tv3.cat/pprogrames/karakia/krkSeccio.jsp?seccio=recepta&idint=426
    No l’he provat, però tenia bona pinta…
    De totes maneres, crec que quan el provi jo, enlloc de fer la massa, posaré una pasta de full de les que ja venen fetes.
    A veure qui el fa primer! 🙂

  6. Hola Gemma!
    Moltes gràcies per la pista sobre la recepta al Karakia i sobre el web del programa. Mira que deixar-me’l!
    Ara mateix vaig a incorporar-lo i a mirar la recepta de l’strudel. Però no goso acceptar el repte! Nosaltres encara portem la “L” de pràctiques en aixó dels postres!!!

    I Mar, ara m’he perdut…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s