Arròs amb verdures de ca ma mare

Mentre vaig preparant un post sobre la paella (fa mesos que l’estic fent, però és que això parlar de paella per a un valencià és molt arriscat, i vull fer-ho bé!), m’animo a publicar una entrada sobre un dels arrossos que més m’agrada: l’arròs amb verdures, fet amb cassola, tal com l’han preparat sempre la meva àvia i la meva mare. Com veureu, és una recepta molt senzilla i que admet moltes variants, totes relacionades amb les temporades de les verdures.

L’arròs amb verdures tal com l’hem menjat sempre a casa és una arròs sucòs, ni sec (com la paella, per entendre’ns) ni caldós, amb aquell brou espès que solement deixa entreveure alguns grans d’arrosos o els ingredients que l’acompanyen. És un arròs, doncs, que necessita cullera per menjar-lo, ja que queda amb el grans lligat per una mica de brou, Ho podeu veure fàcil a la foto. És per això que s’ha de fer amb una cassola, que reten més el brou, i no pas una paella, que facilita l’evaporació del brou.

Una base, variants infinites
Els ingredients, com ja us he comentat, poden anar variant, però hi ha una base inapelable sobre la qual es poden anar afegint altres ingredients. Començarem per aquesta base i després anirem comentant les possibles variants. Aqui van els ingredients per a dues persones, la mida estàndar a casa nostre:

  • 150 grams d’arròs ( si és DOP Delta de l’Ebre us sortirà més bó 😉 )
  • Una bona llenca de pimentó roig (orientals, pebrot vermell)
  • Una ceba mitjana (tendre quan sigui temporada)
  • Dos dents d’all ben bonicos, grossets (els solc canviar per dos alls tendres en temporada)
  • Una bona pastanaga
  • Un all porro
  • Una fulla de llorer ben llustrosa
  • El doble d’aigua o de brou de verdura que d’arròs (o sigui, uns 300 grams)
  • Opcinal, que això va per gustos: una punta de ganivet de pebrot vermell de la Vera.

El procediment és senzill de collons: tallem les verdures a quadrets petits i de mides semblants. Les sofregim a foc mitjà a la mateixa cassola on farem l’arròs. Els alls es deixen sencers i amb pell, per a que no es cremin. Quan ja estiguen ben enrossides i tovetes, hi posem la fulla de llorer i la punta de pebrot vermell. Immediatament hi tirem l’aigua o el brou de verdures, millor si està bollint.

Ho tapem i ho deixem bollir tot junt uns deu minuts. Llavors, ho destapem, pujem el foc al màxim i quan bulli amb energia hi tirem l’arròs. Quan torni a arrancar el bull, baixem el foc a la meitat. Ara comença un joc que a mi em sembla molt divertit i es anar tapant i destapant la cassola en funció de com estigui de cuit l’arròs. Hem d’anar calculant que l’arròs quedi cuit i que quedi el brou suficient per que quedi sucòs. Tingueu present que l’arròs necessitarà entre 15 i 20 minuts en coure’s. I ja està, ja ens el podem arrear!

Variants ad infinitum
Com podeu imaginar, sobre aquesta base podem anar afegint totes les verdures que us vinguin de gust. o us passo les que més fem a casa i que solen ser les que fem ara, en plena primavera o just quan comença a acabat l’hivern. En tot cas, es tracta d’afegir esl següents ingredients a la base

  • Péssols
  • Carabaceta (orientals, carabassó)
  • fessolets tendres (orientals, Mongeta tendra), tant perona com de ferradura
  • Carxofes (els cors, tallats a quarts)
  • Esqueixos de col-i-flor
  • Pèssols i carxofes
  • Pèssols i col-i-flor
  • Encara que no m’agrada gaire, també es pot combinar amb carxofes i cols; i encara s’hi pot afegir els pèssols. De fet, qualsevol lliure combinació dels elements anteriors és destacable, sempre a gust del consumidor

Una altra manera de variar és jugar amb els brous de verdures. Per exemple, no és mateix si és un bollit de fesolets tendres (oriental, mongeta tendra), patata, pastanaga i ceba; que si li posem brou de patata i col-i-flor. També es pot aprofitar el brou de fer una crema de carbassó. Per cert, que les variacions d’ingredients no canvia solament els sabors, si no també els colors. Si posem pèssols o fesolets tendres, tenim el color verd dominant. Si posem carxofes, tendeix cap als colors negrosos, enfosquits. En cap cas, però, canvia la tècnica: sofregir + bollir + jugar amb la tapa.

I per acabar una confessió. A mi el que més m’agrada és el de la foto: la base més pèssols i carxofes, fet amb brou de bollir col. Sublim.

Massitet

Anuncis

5 thoughts on “Arròs amb verdures de ca ma mare

  1. Administrador de l´olleta i de les verdures: Aquest arròs és collonut.
    Tant bon punt en tingui oportunitat el cuinaré. Només em cal el quorum suficient. Arroser com soc de mena no necesito gaires excuses per fer un arròs en lloc d´un altre plat. Una abraçada.

  2. Benvolgut cap i pota:
    Moltes gràcies per la claredat i intensitat amb que ens mostres com t’ha agradat la recepta de l’arròs de verdures!
    Jo també sóc molt arrosaire i aquesta recepta la veritat és que resulta espectacular: no cal ni carn ni peix per fer un bo arròs!
    Ja em diràs què et sembla quan el provis!

  3. a casa ma sogre que son d´Ontinyent, també fan de verduretes…… i al foc de llenya….. no tinc paraules per descriure la paella… esta molt bona.. aqui he començat a menjar carxofes.. els ingredients varien… aquest cap de setmana en faig una jo aqui a Riudaura si voleu us envio foto la setmana vinent!
    Que vagi de gust, perque te una pinta………………….

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s