Una recepta quaresmal

Com que aquests dies estic molt pendent de la Quaresma (vegeu el post dels bunyols…), avui he pensat que podia penjar una de les moltes receptes que ma mare m’ha llegat i que trobo molt quaresmal: abadejo amb carxofes (orientals: bacallà). La veritat és que me pareix molt encertada per aquestes dates: porta abadejo, un peix metafòric de la vella Quaresma; i carxofes, que en aquest moment de l’any es troben en un moment excel·lent (Miquel Sen i Pere Puigbert dixit).

Facilet, facilet i boníssim, boníssim
Aquesta recepta és d’aquelles que són tan fàcils de fer que sembla mentida que pugui sortir tan bona. Pocs ingredients i tècniques simples; i sense gaire complicacions. Això sí, procureu obtenir una bona matèria primera, que si no es nota! Aquí van els ingredients:
1 tall de llom de bacallà dessalat per persona (p/p)
2 o 3 carxofes per persona, segons la mida i el vostre gust
1 ceba mitjaneta p/p
1 pastanaga p/p
1 patata petita p/p
Un parell de grans d’all p/p
Sal

Pebrot vermell de la vera
Oli d’Oliva Verge Extra

La cosa és molt simple: pelem les carxofes fins deixar-ne el cor. Les posem a sofregir en una mica d’oli d’oliva. Un parell de minuts després hi afegim la ceba tallada en juliana fina, la pastanaga tallada a trocets petits i els alls. Hi posem un polsim de sal (no en poseu gaire: alerta amb la que li queda a l’abadejo!). Ho deixem tot tapat que es vagi coent a foc lent en el seu propi suc.

Quan la ceba ja transparenta hi posem el pebrot i ho removem tot una mica. Tot seguit afegim una mica d’aigua i quan torni a arrancar el bull posem la patata, tallada molt fina. Penseu que no cal posar molta aigua, ja que el peix no ha de quedar cobert; no s’ha de coure gaire. Al cap d’uns deu minuts, hi afegim el bacallà, el tapem i ho deixem una estona, en funció de com us agradi de cuit i de com sigui de grossa la peça de bacallà. I ja està! El resultat és el que podeu veure a la foto.

Tres o quatre variants
Hi ha dues variants que la meva mare fa de tant en tant d’aquest bacallà amb carxofes. La primera, afegir un grapat de pèsols quan posem la ceba. En aquest cas, abans d’afegir la patata ho deixarem bullir una mica més, per tal que els llegums es coguin bé. L’altra variant és sense patata, amb o sense pèsols. I una tercera consisteix en coure-ho tot en cru, una expressió que a casa meva vol dir tot bullit sense haver-ho sofregit. Llavors, hem d’anar incloent els ingredients en funció del temps que necessiten per coures i cal vigilar els diferents temps de cocció que necessita cadascun. Ja veieu: un quatre-en-un de bacallà amb carxofes (o abadejoncartxofes, que diríem a Vinaròs…)

Jo, que sóc un descregut, no puc dir si menjar aixó per Quaresma us garantirà cap bon resultat com a cristians. Ara, Ei, si la feu un divendres i de postres us mengeu uns bunyols, ja teniu el cel guanyat a la terra, segur! 😉

Massitet

P.S.: Si voleu una altra recepta de bacallà, el març de 2009 he penjat aquesta altra.

Advertisements

5 thoughts on “Una recepta quaresmal

  1. Bon dia!

    Caram quin blog més interessant! Gràcies per venir-me a picar la porta per coneixa’l.
    Espero apendre hi molt i ben aviat (quan posi ordre) sereu a dins la meva llista de preferits. Ah! també us dono permís, tal i com m’heu demanat, de posar la meva adreça.
    Salutacions i benvinuts!

  2. Hola Cristina!
    Moltes gràcies pel teu judici sobre el nostre bloc. Comentaris com aquests fan més gratificant aquest hobby. I gràcies també per haver obert la porta quant hi hem trucat! 😉
    Moltes gràcies, també, per haver acceptat que alimentem el nostre bloc amb un enllaç al vostre.

  3. M’ha encantat aquesta recepta, m’agrada molt fer el bacallà guisat amb patates, però amb totes aquestes verdures, sobretot la carxofa ha de quedar genial.
    Religiosos ni mica, però la cuina de quaresma m’encanta!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s