On compreu el torró?

Des de fa uns quants anys, a casa nostra (entesa com a suma de nosaltres dos, més les respectives famílies polítiques) tenim força resolta la qüestió d’on comprar els torrons. Ens va costar alguns anys de proves i errors, que al final s’han sintetitzat en un llistat que us facilitem més avall. En tot cas, aquest llistat no és res més que l’expressió clara d’un principi bàsic: solament comprem a pastisseries i cases especialitzades que els fan ells mateixos. Digueu-nos snobs, digueu-nos sobradets, digueu-nos el que vulgueu, però tastats (alguns d) els artesans és molt díficil tornar als comercials, especialment els de major difusió. I la relació qualitat – preu – satisfacció personal és infinitament superior a favor dels artesans.

El nostre mapa torronaire

El nostre mapa torronaire, o sigui, els llocs on comprem el torrons que ens mengem cada any, dibuixen un triangle que té per vèrtexs Barcelona, Solsona (a la bonica comarca del Solsonès, oi Maria?) i Vinaròs (a la no menys bonica comarca del Baix Maestrat. No fotem! 😉 ) .

Des de fa uns quatre o cinc anys, la casa Planelles i Donat de Barcelona és el nostre proveïdor oficial de torrons de Xixona i Alacant, que fan a Xixona i després porten al cap-i-casal. El seu Xixona granulat és suprem: l’ametlla no està tan triturada com al normal i te’n vas trobant trossets a cada mos i mastegada que fas. És untuós, greixós i molt dolç, però té una característica que em té molt intrigat: seca la boca! Sí, si: tot i la dolçor, t’acaba deixant la boca sense saliva, com un vi molt sec i/o astringent. El sabor és llaaaaaaaaaaaaaaaarg, amb l’ametlla i la mel molt ben conjuntades. L’Alacant, del qual no en soc gran fan (tot s’ha de dir), també es molt gustós i domina molt més el sabor de l’ametlla. És menys dolç i empalagós (joer, que malament que parlem al Baix Maestrat…) que el de Xixona. Trencat a trossets petits, el trobo un molt bon petit four per acompanyar el café de ls asobretaula nadalenca.

Des que vam provar el torró de crema cremada de las pastisseria Can Massana de Solsona (gràcies, Maria!), ja no n’hem trobat cap altre de bo. Per nosaltres, això dificulta la gestió de la compra d’aquest torró, ja que no tenim cotxe i tampoc solem tenir temps per escapar-nos cap a Solsona. Menys mal que tenim un angelet de la guarda que sempre ens en fa arribar. És tou i esponjós, cremat al punt (no amargueja gens) i d’una dolçor subtil que t’omple la boca a poc a poc amb un gustet d’ou dolçet qeu enamora. Amb kisumenja ens l’hem de racionar, sobretot des què un Nadal ens vam fotre un pastilla, això si de les petites, d’una atacada i sense adonar-nos-en. Ei, paraula de bon menjador: si podeu, pilleu-ne. No us n’arrepentireu. La pastisseria no te web i no he trobat fotos per a que el vegeu (enguany encara no en tenim), així que haureu d’anar a Solsona a buscar-lo.

A la Pastisseria Viver de Vinaròs (que tampoc té web), comprem el torró més particular de tots els tradicionals a casa nostra: una mescla de torró de Xixona i xocolata molt divertida. M’agrada molt, tot i que se’m fa difícil descriure el sabor. Clar, com de xocolata amb ametlles. Però com que l’ametlla està molt triturada, la sensació i els sabor és diferent al de la xocolata amb ametlles més normal. A més, la xocolata és amb llet i no domina pas, de manera que es nota tant l’ametlla com la dolçor melosa típica del Xixona. Peculiar. El podeu trobar al carrer Major, baixant a ma esquerra…

Provatures 2007

Com sóc un cul de mal asiento que diem els barbaristes del meu poble, enguany no em podré estar de provar alguna casa nova. Tenen tos els números els torrons de Xixona de la famosa Casa Colomina de Barcelona (també el fan a Xixona) i un que vaig veure a la meva darrera visita a Casa Gispert (com m’agrada aquesta botiga…), que tenen de tot per al Nadal. També he vist / llegit que Oriol Balaguer ha fet unes preparacions especials per al Nadal, que dubto molt que pugui resistir-me a comprar.

En tot cas, aquí està la nostra llista. Alguna recomanació per incorporar a les provatures 2007? Us ho agrairíem moltíssim! Comprar torrons a Barcelona sempre te un punt de repte (en deu haver de més bons? és la millor relació qualitat – preu?), però si socialitzem coneixements, sempre serà més fàcil (i divertit!). No?

Massitet

Anuncis

8 thoughts on “On compreu el torró?

  1. Hola Jordi i Sònia!
    Moltes gràcies per les vostres recomenacions! La veritat és que se’ns gira feina per poder anar provant totes aquestes suggerències. Un dels problemes que t’agradi molt un producte és que no el vols deixar de menjar. I si s’afegeixen coses a provar…
    De tota manera, te moltes més possibilitats el de la pastisseria de la Plaça Tetuan que els de Castellterçol (sobretot enguany, que no hem pogut anar a Solsona a buscar-ne..). Això de no tenir cotxe és una limitació important… De tota manera, queda apuntada, però molt apuntada, la idea del torró de xocolata amb patates xips! Uaaaaaauuuuhhhhhhhhhh!

  2. Just ahir l’Iban esmentava una pastisseria del carrer Olzinelles, a Sants, i deia que el de crema era molt bó. Ara bé, jo sóc bastant fidel als de La Palma del Clot (tot i que aquest any, ni vivint ni treballant-hi a prop, em sembla que els faré el salt).

  3. Repeteixo el dit al Facebook. A part de ser també donatista per via familiar, estic enganxat a uns que ens posen al lot, el de xocolata i avellanes del Blanxart. Espectacularment bo.

  4. Hola estimats!
    Prenc nota del parell de recomenacions, Mar Calpena. Aquets d’Olzinelles potser és mereix una visiteta, que això està a tocar de casa. I apunto el de La Palma, però la nostra passió per Cal Donat i la distància li ho posen molt difícil…

    Sara Maria, efectivament aquest és el nostre preferit a molta distància! És el número u de cada Nadal, no falla mai…

    I Roger, deixo constància que anoto la teva recomanació sobre el Blanxart… A veure si el “pillo” enguany!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s