“Mes dels arrossos” a Vinaròs

La bonica ciutat de Vinaròs (i no ho dic perquè sigui el poble on vaig nàixer, que va!), organitza al llarg de tot el novembre unes jornades gastronòmiques que responen al nom de “Mes dels arrossos” i que aquest any 2007 arriben a la seva tretzena edició. Sense cap mena de dubte, són un bon motiu per fer una visiteta a la capital del Baix Maestrat i, si teniu prou temps, passar un cap de setmana passejant (en el sentit laxe del terme) entre el Maestrat; els Ports de Morella, la serra d’Irta i Peníscola; i les terres de l’Ebre, vessant Principat. De fet, els arrossos poden ser una excusa per una introducció a un territori poc conegut (així ho crec) i que val la pena visitar amb calma en cadascuna de les parts que he esmentat.

La cosa dels arrossos és d’allò més simple: al llarg de tot el mes, 17 restaurants del poble (cada edició el nombre canvia) preparen un menús especial que fan al llarg de tot el mes amb la intenció de promocionar la cuina de la vila. Els menus tenen dos trets bàsics fonamentals.

El primer ja el poden endevinar: la base del menú és el plat fort a base d’arròs, acompanyat per uns entrants que volen ser una mostra del milloret que fa cada restaurant. En aquest punt, les opcions d’arrossos a escollir són molt superiors a les que podeu trobar als mateixos restaurants a la resta de l’any. Cal tenir en compte que hi ha llocs on en fan alguns a posta per aquestes jornades i d’altres que recuperen receptes tradicionals i populars que no preparen en altres époques.

El segon tret és el preu: molt ajustat, precisament per la voluntat de promocionar la gastronomia local i els propis restaurants. De fet, cap dels menús supera els 35 euros per persona.En aquest sentit, l’objectiu es captar un públic que no acudeix als restaurants habitualment i que troba en les jornades l’ocasió d’anar-hi. Per entendre’ns, el mes dels arrossos funciona com una excusa per un cert públic per anar a menjar fora de casa. Segons expliquen els propis restauradors, les jornades els han permès salvar (en termes econòmics) un mes molt fluix on la gent ja prepara les despeses del Nadal.

I on podem menjar?

Encara que sembli mentida en els temps que estem i en un grup de restaurants que volen promocionar la seva cuina, les jornades no compten amb una pàgina web. Si que podeu trobar, dins de la pàgina de promoció turística del poble, un petit apartat dedicat a les jornades, on trobareu aquest llibret amb tots els restaurants participants, el menú que ofereix cadascú i algunes receptes dels arrossos que s’ofereixen enguany.

De tots els que hi participen, qui te un major renom, probablement, és el Vinya d’Alòs. Però si voleu confiar en el meu criteri, jo cada any vaig al Bergantín, d’on no es pot sortir sense provar el seu arròs al cava; i de La Isla, d’on recomano l’arròs empedrat de bacallà i deixar per un altre moment l’arròs negre i l’arrossejat, sublims però que podem trobar la resta de l’any. De tota manera, si sou prou gent (calcul·lo que a partir de quatre ja us ho faran), podeu demanar que us facin un tastet amb la combinació de dos o tres arrossos que, junts, us faran una racció.

Ei, si hi aneu digueu-me que us sembla, val?

Massitet

6 pensaments sobre ““Mes dels arrossos” a Vinaròs

 1. Us dic un secret? A mi no m’agrada(va) ni el marisc ni l’arròs i la primera vegada que vaig anar a Vinaròs a conèixer la meva família “postissa” (això de postissa ells ja saben que ho dic amb molt de carinyo) em van dur a La Isla: entrants de marisc i arròs. Va coincidir que hi vaig anar en ple mes dels arrossos, i és clar, ells ho van fer perquè així fos més festa i jo… ai, ai, ai!!!. Ai, ai, ai de què? Des d’aleshores no m’he perdut cap mes dels arrossos!!!! (I aquest any no serà el primer, jejejje).

 2. I a mi no m’agradava l’empedrat… fins que vaig provar l’arròs empedrat de bacallà de La Isla. Aquest any tinc intenció de tri-petir!

 3. Hola Maria!
  Efectivament vam tri-petir! A aquestes alçades, ja podem dir que l’arròs empedrat de bacallà de Pepito és un un indicador de (bona) qualitat del restaurant: impecable els tres anys!
  Ara només cal que ens dediquem a tri-petir del melòs de galeres (per l’amor de Déu, que no deixi de fer-lo!!!!!!!).

  Besets!

 4. Hi va haver “només” dues dames blanques i també dos pastissos de merengue que embafaven que no veges, però que estaven de muerte que tampoc no veges.
  Això sí, tot després d’un dinar de tres hores, en què els entrants van fer estragos i els arrossos ho van acabar de rematar!!!

 5. Hola David i Ximet!
  La Dama blanca s’hi va passejar (en vaig veure un parell per la taula). Però com diu ximet, el postre el van portar la meva germana i mun cunyat del seu forn. Merengue farcit. Més detalls, properament!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s