Una bona guia per comprar fruites i verdures…

Un_any_al_camp

…i alguna cosa més…

Un any al camp és el darrer llibre de Pere Puigbert, aquest cop escrit a quatre mans amb la seva parella, la Núria Esponellà, i és una molt bona guia per saber què es pot trobar als mercats dels Països Catalans cada mes de l’any. Ho fa d’una manera molt didàctica i aclaridora, amb valoracions que jo rebo entusiàsticament: que si les carxofes tal mes ja fluixejen, que si ara es millor comprar melons de la Manxa que valencians; o que ja podem trobar uns bons pèsols però força cars perquè són els primers.

En aquest sentit, no és un llistat o calendari amb que pots trobar cada mes: és una aproximació crítica (en el sentit periodistico – literari del terme) a les paredes de fruita i verdura dels mercats catalans. A més, també incorpora una perspecitva global: tal mes les tomates són de fora perquè ara jo no en tenim; o deixat de tonteries i agafa kivis de Nova Zelanda que et sortiran molt més bons. Així, tot i que prioritza el producte local, no deixa de recomenar allò que es millor en cada moment.
La cosa ja agafa un interès inusitat quan, al final de cada capitol (un per cada mes de l’any, a banda de la introducció), la Núria Esponellà apunta receptes de conserves que es poden fer amb els ingredients que es troben en el millor moment aquell mes. Ohhhhhhhh! impagable! El rebost de pagès a casa ordenat mes a mes!!!! I tot per uns 18 euros!!! Clar, quan el vaig veure no vaig poder evitar comprar-lo..
Per cert, que aquest darrer apartat, dedicat a les conserves, es desprèn del plantejament general del llibre: no es vol fer solament un llistat de productes i receptes. Es vol narrar, a partir del ritme que marquen els fruits de la terra, com és la vida a pagès. Tot plegat, amb una certa perspectiva històrica que permet una primera ullada als canvis que hi ha al camp i tot la filosofia (cultura, en diria algun antropòleg) que hi ha darrere d’una conversa o d’un treball al camp concrets.
Per als qui no coneguin els personatges, el Puigbert és un enginyer agrònom que es guanya la vida conreant i comercialitzant fruites i verdures, amb la qual cosa la informació ens arribar del cor de la cosa… La seva parella és periodista i escriptora i una de les principals aportacions al llibre (en concret, tota la segona part) és la narració i descripció d’escenes de la vida del camp que complementen, amb un toc poètic molt interessant, la part més descriptiva del Puigbert.
M’ha agradat tant, que fa mesos que és el meu llibre culinari de capçalera i m’ha fet agafar ganes de comprar-me els llibres anteriors del Puigbert, com Escollir les millors fruites i verdures; i Cròniques del camp. Per a un gormand urbanita com un servidor, aquesta mena d’informació no té preu!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s